Борис Еремић: Портрети Нине Симон освојили Холивуд

Снежана Тасић
Борис Еремић: Портрети Нине Симон освојили Холивуд

Приједор - Са нестрпљењем очекујем филм америчке продукције о џез пјевачици Нини Симон, у којем ће се појавити и моји радови.

Рекао је ово за "Глас Српске" академски сликар Борис Еремић, који је један од заговорника идеје да Приједор постане град мурала.

Еремић међу својим изложбама има и поставку о најпознатијим свјетским стрип цртачима, али и џез и блуз пјевачима. Највише пажње изазвали су портрети Нине Симон, која је својим богатим, дубоким алтом пјевала репертоар са блуз, џез и соул композицијама. Била је једна од најталентованијих пјевачица, композиторки и пијанисткиња свог времена и снимила је готово шездесет албума. Посљедњи пут је наступала у Пољској 2002, а умрла је 2003. године.

- Са мном су контактирали холивудски продуценти којима су требали неки моји портрети Нине Симон. Пронашли су их на интернету, заинтересовали су се, а сада само преостаје да видим како су све то уклопили у филм о славној пјевачици - казао је Еремић.

Истакао је да су портрети настали сасвим случајно, јер слуша ту врсту музике.

- Поред стрипа џез музика ми је веома значајна. Слушајући дуго све те славне музичаре, успио сам да доживљени звук, помоћу оловке, пренесем на папир - испричао је сликар.

Еремић је наставник ликовне културе у приједорској Основној школи "Десанка Максимовић", а већ неколико година ради и његова школа сликања, која је изњедрила прве таленте.

- Посебно се радујем што су прошле године четири дјевојке из моје школе сликања успјеле да се упишу на Академију умјетности у Бањалуци. Таленат код неких од њих препознао сам још кад су ишле у основну школу. Испоставило се да су биле на правом путу, који је настављен уписом на Академију - казао је Еремић.

Педагошки рад веома је значајан, сматра Еремић, а поготово у умјетности.

- Све врсте умјетности су повезане и то млади људи морају да схвате. Треба да буду умјетници, а не занатлије - нагласио је Еремић.

Указао је и на чињеницу да се у школама не посвећује довољно пажње ликовној умјетности и да би требало направити одређене промјене.

- Ликовна култура је сведена на минимум у основним школама и тај предмет је обесмишљен - навео је Еремић.

Удружења

- Тешко је радити са умјетницима различитих генерација, али ако неко има добру вољу и ентузијазам и не гледа само личну корист, онда удружење ликовних умјетника може бити веома моћно и утицајно - казао је Борис Еремић, који је био један од оснивача Удружења ликовних умјетника "Тачка".

Више није њихов члан, али је сада на челу Удружења ликовних умјетника Приједора.-

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана