Бора Ђорђевић за Глас Српске: Савјети којима не вјерује ни њихов аутор

Весна Поповић
Бора Ђорђевић за Глас Српске: Савјети којима не вјерује ни њихов аутор

Књига песама "Дебела трагедија", која је доживела друго издање, је самокритична стилска вежба, али ако успе да читаоцу измами осмех на лице, то значи да је добра.

Рекао је то "Гласу Српске" Бора Ђорђевић, славни музичар и умјетник, док је потписивао примјерке "Дебеле трагедије", дијелио аутограме и разговарао са обожаваоцима на 59. међународном сајму књига у Београду. Иако је јавност навикла да га види у улози рокера, остао је вјеран ријечима које је написао у својој аутобиографији - Цео живот се бавим рокенролом, али ме привлаче и друге ствари.

Борине пјесме су заступљене у бројним антологијама поезије, а добитник је бројних књижевних награда, као што су "Витез", награда дјечијег часописа за животно дјело, "Златно перо", Смедеревска пјесничка јесен "Радоје Домановић" за сатиру и бројне друге награде. Пјесма "Погледај дом свој анђеле" проглашена је за најбољу пјесму свих времена.

* ГЛАС: Како сте дошли на идеју да напишете пјесме које се налазе између корица "Дебеле трагедије"?

ЂОРЂЕВИЋ: "Дебела трагедија" је настала као завитлавање, где сам се ја завитлавао на сопствени рачун у вези са килажом. Размишљао сам како може да се смрша на разне начине. То сам записивао да бих засмејавао моје пријатеље из групе.

* ГЛАС: Ипак, дуг је пут од забиљежених стихова до објављене књиге. Како је уопште настала "Дебела трагедија"?

ЂОРЂЕВИЋ: Погледао сам и схватио да сам написао малтене поему о мршављењу. У ту целу причу се укључио Мића Јакшић из издавачке куће "Арте" и онда смо из зезања прошле године објавили "Дебелу трагедију" на ћирилици. Продато је око 1.000 примерака на сајму и сада смо објавили латинично издање, да би и други могли да прочитају како да смршају. Мој друг Миленко Михаиловић, који је потпуно луд као и ја, илустровао је ту књигу и из шале је настала сасвим пристојна књига.

* ГЛАС: Да ли сте се придржавали "рецепата" за мршављење из своје књиге?

ЂОРЂЕВИЋ: Наравно, све те методе нису поуздане уопште, ја сам смршао на други начин, не верујући писцу ове књиге.

* ГЛАС: На штанду на којем сте потписивали примјерке "Дебеле трагедије", аутограме и сликали се са обожаваоцима, већина публике су била дјеца. Можете ли објаснити зашто је то тако?

ЂОРЂЕВИЋ: Ова књига је написана за све генерације, али деца је воле. Баш сам ових дана добио награду као дечији писац и искрено сам био изненађен.

"Повеља успјеха"

Задужбина "Петар Кочић" Бањалука-Београд добила је "Повељу успјеха" као издавач "Баште сљезове боје" Бранка Ћопића, која је била најтраженија књига на штанду Републике Српске на 59. међународном београдском сајму књига. Директор Представништва РС у Србији Млађен Цицовић уручио је "Повељу успјеха" директору Задужбине "Петар Кочић" Николи Вуколићу, напомињући да је то једини издавач из Српске који је својим издањима озбиљно кренуо у сусрет стогодишњици рођења Ћопића.

Затварање сајма

Међународни београдски сајам књига затворен је предајом "Отворене књиге" амбасадору Русије, земље која ће наредне године бити почасни гост сајма. Новинарске награде уручене су представницима издавачке куће "Вулкан", као најбољој издавачкој кући између два сајма и "Геопоетике" као најљубазнијој. Током осам дана сајма на десетине хиљада посјетилаца дружило се са ауторима и књигама и учествовало на пратећим програмима.

А. М.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана