Боје Херцеговине на фотографијама

С. К.
Боје Херцеговине на фотографијама

Невесиње - Поетско-ликовни сусрети одржани у порти невесињског Саборног храма протекли су у знаку хармоније боја карактеристичних за Херцеговину на фотографијама требињског фотографа Славенка Вукасовића.

Видео-пројекцијом представљена је и прва фото-монографија Требиња “Требиње - град сунца”, у организацији Друштва за очување културне баштине “Доб” из Гацка и требињског Фото-кино клуба.

Славенко Вукасовић се представио са 27 фотографија у циклусу “Херцеговачко плаво”, специфичних по изради у цијанотипији, фотографском поступку старом више од 170 година. Најчешћи мотиви су херцеговачки крш, камени зидови и куће.

Објашњавајући посјетиоцима зашто изложба носи назив “Херцеговачко плаво”, Вукасовић је рекао да је старински изглед плаво тонираних, јако контрастних фотографија, био савршен за изложбу призора херцеговачког села које је и само у јаким контрастима, каменито и оштро.

- Све се поклопило: плаво небо, плави сеоски прозори и врата, плаве цијанотипије, љето, Херцеговина - потпуна хармонија - нагласио је Вукасовић.  

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана