Богатство за рукописе Албера Камија и Џејн Остин

Јасмина Перишић
Богатство за рукописе Албера Камија и Џејн Остин

Бањалука - Рукописи славних умјетника, али и писма историјских личности често су дио изложби, као и аукција гдје купци издвајају право богатство за ове писане уникате.

Оригинални есеј "Мит о Сизифу" француског писца Албера Камија продат је прије неколико година у Паризу за рекордну суму од 404.000 евра. Међу 500 лицитираних предмета (рукописа, књига, фотографија, гравира) из приватне колекције бившег индустријалца Фреда Фајнсилбера, запажену цијену постигао је и примјерак другог Камијевог есеја, "Побуњени човјек", са посветом Ренеа Шара, који је "отишао" за 85.200 евра.

За риједак рукопис британске књижевнице Џејн Остин издвојено је 993.250 фунти (1.125.841 евра) на аукцији одржаној 2011. у Лондону. Аукцијска кућа "Сотби" је недовршени роман, под насловом "Вотсонови" првобитно процијенила од 200.000 до 300.000 фунти. Вјерује се да је овај роман, о младој жени која се враћа оцу након што је одгајила богата тетка, Остин написала 1804. године. Посебно је важан јер је један од само три нацрта романа славне књижевнице који су до данас сачувани. Свака страница садржи биљешке, измјене и прецртане дијелове текста. Остин је написала шест романа, од којих су најпознатији "Гордост и предрасуда" и "Разум и осјећајност".

И рукопис књижевника Марка Твена папрено је плаћен 2010. године у Њујорку - 242.500 долара. Ријеч је о дјелу "А Family Sketch" које никада није објављивано, а посвећено је његовој кћерки преминулој у 25. години од менингитиса. Оливија Суси Клеменс инспирисала је оца за двије његове приче. Прије продаје био је процијењен на суму између 120.000 и 180.000 долара. Занимљиво је да кућа "Сотби" није идентификовала купца. Текст на 64 стране, руком писан, био је међу 200 Твенових писама, рукописа и фотографија у власништву једног покојног приватног колекционара. Главни издавач "Твенових папира и пројеката" на Беркли универзитету Роберт Херст је рукопис "А Family Sketch" описао као "врло интимну породичну причу"

Пјесма "Pawn Stars" коју је написао српски научник Никола Тесла продата је прошле седмице на аукцији у САД за 1.600 долара. Ријеч је о малој хумористичкој пјесмици коју је Тесла написао руком на папиру, а познаваоци његовог лика и дјела знају да се бавио писањем поезије у младости и да је током живота повремено писао пјесме. Чак је са собом у Америку понио и малу свеску са пјесмама и чланцима које никада није објавио и не зна се да ли ти стихови још увијек постоје и гдје се налазе.

Непознате пјесме чилеанског добитника Нобелове награде за књижевност Пабла Неруде недавно су откривене међу његовим рукописима. Пишчева Задужбина урадила је детаљну каталогизацију његових рукописа а стручњаци су потврдили да их је написао славни пјесник, који је један од најпопуларнијих латиноамеричких писаца, познат по страственим љубавним пјесмама.

Руком писана пјесма "Like a Rolling Stone" славног музичара Боба Дилана из 1965. године продата је за нешто више од два милиона долара. То је први текст пјесме који је процјеном успио да достигне оволику цијену, а уједно је и прва нумера која је Дилану донијела свјетску славу. До тада је рекорд држао рукопис пјесме Џона Ленона "А Day in the life", продат 2010. за 1,2 милиона долара.

Рукопис романа ирског књижевника и драматурга Семјулеа Бекета продат је на аукцији за скоро милион фунти (1,5 милион долара), саопштила је аукцијска кућа Сотби. Оригиналан рукопис "Марфија", који је Бекет написао између 1935. и 1936. "осиромашио" је прошле године једног купца за 1,5 милион долара. Ријеч је о књижевном првенцу чувеног ирског књижевника и драматурга. Шест свезака рукописа садрже текст књиге уз многобројне корекције, напомене и цртеже, укључујући портрете Џејмса Џојса и Чарлија Чаплина. Занимљиво је да је Бекет "Марфи" написао на енглеском језику, за разлику од већине својих дјела која су била на француском.

Биљешке, концепти, прве и посљедње верзије текстова славне српске пјесникиње Десанке Максимовић прошле године су се први пут се нашли у јавности, а видјели су их читаоци у Републици Српској, захваљујући изложби "Оставићу вам једино речи". Поставка приређена поводом 115. године од рођења пјесникиње у организацији Народне библиотеке Србије и Задужбине "Десанка Максимовић" представљала је право богатство за поштоваоце лика и дјела чувене поетесе. Из богате преписке Десанке Максимовић која је сачувана посебно издвојено неколико цјелина, међу којима су разгледнице које су јој са путовања слале колеге књижевници, међу њима и Јосиф Бродски. Као бисер изложбе истиче се новогодишња честитка коју је пјесникињи лично послао српски нобеловац Иво Андрић. Максимовићева је за писање своје поезије често користила слободан простор на разгледницама, али и на картонима од паковања женских чарапа.

Фокнер никога не занима

 

Аукција рукописа и писама америчког писца Вилијама Фокнера, добитника Нобелове награде, није прошле године изазвала велико интересовање јавности. Аукцијска кућа "Сотби" окарактерисала је овај догађај као "највећу и веома важну групу Фокнеровог материјала који је икада стављен на продају. Писац који је живио од 1897. до 1962. написао је романе попут "Бука и бијес" и "Кад лежах на самрти". Неки од најважнијих дијелова Фокнерове колекције, које је открио његов унук док је чистио породичну фарму у Вирџинији, били су процијењени на 500.000 до милион долара и нису имали купца. Други предмети били су прекуцане копије прича, примјерци његових књига и писма које је Фокнер из Париза слао својој мајци. Од 39 предмета 24 је продато.

Писма Волтера, Фројда и Де Сада 

 

Свежањ писама која је француски писац Волтер упутио руској царици Катарини Великој "отишао" је за 580.000 евра на аукцији код "Сотбија" у Паризу. Писма, којих је било 26, купио је један приватни европски колекционар. На истој аукцији рукопис Карла Маркса продат је за 43.200 евра, писмо Сигмунда Фројда његовој пријатељици Ивет Гилбер за 12.000 евра, а писма које је маркиз Де Сад из затвора слао супрузи за 70.000 евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана