Богатство за Харисонову гитару

Приредила: Александра Маџар
Богатство за Харисонову гитару

Њујорк - Гитара “Maton Mastersound”, на којој је Џорџ Харисон са “Битлсима” одсвирао десетак концерата 1963. године, продата је на аукцији за 485.000 долара.

Како наводи аукцијска кућа “Џулијен”, инструмент је Харисону посудила музичка продавница “Barrats” док је модел његове легендарне “Кантри Гент” гитаре био на поправци.

Касније је гитару купио Рој Барбер из групе “Dave Berry and the Cruisers”, који је свирао на њој неколико година.

Послије тога, гитара је провела неколико деценија у његовом подруму. Тако је било све до његове смрти, када је Барберова супруга информисала Сотби да посједује овај вриједан инструмент.

Џорџ Харисон је током јула и августа 1963. одсвирао више од десет концерата са “Битлсима” на “Maton Mastersound” гитари, укључујући неколико у родном Ливерпулу.

Иако је инструмент на аукцији продат за 485.000 долара, он није надмашио цијену Харисоновог црно-бијелог “рикенбакера 425”, гитаре која је прошле године продата за 612.000 долара.

“Рикенбекер” из 1962. године продат је на аукцији у “Хард рок кафеу” на Менхетну.

Харисон је купио ту гитару 1963. године у једној продавници у Илиноису, гдје је био у посјети сестри. Потом је префарбао црвену гитару у црну боју, да би изгледала као “рикенбекер” Џона Ленона.

Славни гитариста користио је ту гитару за телевизијске наступе “Битлса”, као и за снимање двије пјесме “I Want to Hold Your Hand” и “This box”.

Познато је да су Пол Макартни и Џон Ленон били главни текстописци у групи, многи њихови албуми садржали су макар једну Харисонову композицију, као што су “While My Guitar Gentley Weeps”, “Here Comes the Sun” и “Something”.

Од 1965. почео је да води “Битлсе” у фолк-рок кроз свој интерес према музици Боба Дилана, као и према класичној индијској музици кроз његово коришћење ситара (традиционалног инструмента) у пјесми “Norwegian Wood”.

Развио је љубав према индијској култури и мистицизму, које је представио осталим члановима “Битлса” и њиховој публици кроз њено увођење у њихову музику. Након распада “Битлса” 1970. објавио је троструки албум “All Things Must Pass”, са којег су настала два хит сингла.

Индијска музика

Прије распада “Битлса” Харисон је већ снимио и издао два соло албума: “Wonderwall Music” и “Electronic Sound”, на којима су се углавном налазиле инструменталне композиције. “Wonderwall Music”, музика из филма “Wonderwall” је комбинација индијских и западних инструмената, док “Electronic Sound” представља инструментални албум компонован на “Мог” синтисајзерима. Објављен у новембру 1968. године “Wonderwall Music” је Харисонов први соло албум на којем су радили и индијски музичари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана