Богат програм “Ноћи музеја”

Александра Маџар
Богат програм “Ноћи музеја”

Бањалука - Музеји у Републици Српској и ове године спремају се да обиљеже “Ноћ музеја”, значајан празник музеја широм свијета, која ће бити одржана 18. маја.

Врата Музеја савремене умјетности Републике Српске, као и Музеја Републике Српске биће отворена до касно у ноћ за све посјетиоце, а разноврсни програми употпуниће овај културни догађај.

Овогодишња тема Међународног дана музеја је “Музеји: памћење+креативност = социјалне промјене” која упућује на богатство нашег историјског насљеђа које чувају музеји, те неопходности помирења традиционалне мисије са креативности, са циљем развоја и трансформације како публике тако и друштва.

- Потврђене су реализације изложбе “Могу бити гадно стрпљив(а)/ I Can Be Outrageoysly” и концерт поп бенда “JINX” на платоу испред Музеја савремене умјетности РС - саопштили су из Музеја.

Из Музеја РС најавили су да ће посјетиоци до 23 часа имати прилику да разгледају све поставке музеја међу којима и најновију, постављену у Изложбеном салону, под називом “Кошуље - Колекција женских кошуља с краја XIX до средине XX вијека”.

- У овогодишњој Ноћи музеја учествоваће 160 учесника, предшколске и школске дјеце као и студената Технолошког факултета Универзитета у Бањалуци, а програм под називом “Традиционално у савременом” биће одржан у просторијама Сталне поставке - саопштили су из Музеја РС.

Додају да ће посјетиоци имати прилику да уживају у наступима плесног студија “City Jazz”, ЦКУДМ “Веселин Маслеша”, те да ће се вече завршити наступом музичких секција бањалучких средњих школа.

Прва Ноћ музеја

Прва Ноћ музеја одржана је у Берлину под називом “Lange Nacht der Museen” 1997. године. Због великог интереса и начина на који је идеја о самом догађају реализована убрзо се проширио на више институција и различитих градова широм Европе па и свијета.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана