Богат програм и четвртог дана фестивала књижевности “Императив”

М.М.
Foto: Facebook

БАЊАЛУКА - Бански двор Културни центар у Бањалуци већ неколико дана мјесто је сусрета са домаћим и регионалним ауторима из региона. И током четвртог фестивалског дана, сви љубитељи писане ријечи имали су прилику да уживају у богатом програму који је обухватио представљање часописа "Срп", промоцију књига Слађане Нине Перковић и Феђе Штукана, те програм "Ноте и слова" у оквиру којег се представио Данијел Гатарић.

 

Књижевница Слађана Нина Перковић промовисала је свој роман "У јарку", који је објављен у издавачкој кући "Имприматур". С ауторком је разговарао њен издавач Борис Максимовић.

- Овакви догађаји су стварно много битни, посебно у ово вријеме пандемије, јер прва је страдала култура. Прво су се отворили кафићи, ресторани, а некако култура је посљедња дошла на ред. Драго ми је  што се екипа "Императива" успјела изборити да се фестивал одржи - навела је ауторка, осврнувши се на значај "Императива" у овом времену.

Часопис "Срп" обиљежио је четири године активности објављивањем седмог броја часописа, који је представљен на "Императиву".

-  Излазак сваког броја смо доживљавали не као нешто само по себи нормално већ као награду за муке, безмало као испуњење еденског обећања. Рад редакције на промоцији књижевности и других умјетности, примијећен је и поздрављен на многим промоцијама у региону, на друштвеним мрежама и другим медијима, али и у академским структурама - навео је уредник часописа Милан Милошевић.

О музици и инспирацији четврте вечери, у оквиру програма "Ноте и слова" говорили су књижевник Данијел Гатарић и Ђорђе Крајишник. Гатарић је читао пјесме из збирке "Размажени Адам", и романа "Либрето", те пуштао музику која га инспирише и која му је значила током стварања.

- Из моје перспективе значај фестивала као што је "Императив" за Бањалуку је немјерљив, јер можда грађани Бањалуке нису свјесни колико је фестивал овог калибра важан. Најбитније је да фестивал опстане. Вјерујем да та кохезија међу књижевницима из године у годину бити све снажнија -објаснио је Гатарић.

Свој први роман "Бланк" публици на "Императиву" представио је Феђа Штукан. Са аутором и његовим издавачем Александром Трифуновићем разговарао је Стево Грабовац.

- У земљи у којој по неким статистикама књиге чита 3.000 људи,не знам колико су тачне, али та цифра уколико је истинита могла би да објасни и ситуацију у земљи. Мислим да је битно тражити начине да младе људе уводимо у приче у којима је култура у првом плану, то је императив - казао је Штукан.

Четвртог дана Фестивала читаоци су били у прилици да у Кафеу “Јоко” попију кафу и друже се са књижевницом Аном Вучковић Денчић.

Због тренутне епидемиолошке ситуације број мјеста у публици за сваки програмски садржај је ограничен на 50 посјетилаца.

 Програм (недјеља)

 

16 часова - Промоција стрип серијала "Last hope" (манга стрипова) аутора Срђана Врањеша - у сарадњи са Издавачком кућом “Девета димензија”

18 часова -  "Поезију ће сви читати" - Тања Ступар Трифуновић и Александра Чворовић

19:15 – "Разговор са писцем" - Алмин Каплан

21:00 – "Ноте и слова" - Елведин Незировић - модератор: Ђорђе Крајишник

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана