Богат програм четвртог дана фестивала "Императива" у Бањалуци: Повезивање писаца рађа нове пројекте

M.M.
Богат програм четвртог дана фестивала "Императива" у Бањалуци: Повезивање писаца рађа нове пројекте

БАЊАЛУКА – Четврти регионални фестивал књижевности "Императив", у посљедњих неколико дана, у Бањалуци је створио прави празник књижевности, за читаоце, и ауторе, а богат програм обиљежио је и четврти фестивалски дан.

Четврти дан почео је програмом "Лектира у подне", у оквиру којег је пјесник Марко Томаш у Музичкој школи "Владо Милошевић" разговарао је са средњошколцима  о значају  књижевности и  читања. Дружење с Томашем настављено је у кафеу "Јоко". 

Истог дана, издавачка кућа "Имприматур" у Банском двору представила је књижевницу Емину Елезовић, и њену збирку пјесама "Иза врата". 

У Арт биоскопу приказан је филм "Убиство с предумишљајем", рађен према мотивима истоименог романа Слободана Селенића. За најмлађе читаоце, Јелена Којовић Тепић одржала је радионицу писања "Бајковница".

Вечерњи термини, као и осталих дана, били су резервисани за поезију, музику и упознавање с ауторима. У оквиру програма "Поезију ће сви читати", своја дјела читали су Драгана Грујиновић и Младен Блажевић.

Блажевић представио је нову збирку "Кругови у житу" коју ће током јула објавити издавачка кућа В.Б.З. из Загреба.

- Та збирка би могла функционисати и као роман. Једна од најважнијих тема, ако не и једина тема коју ја обрађујем на стотите различитих начина је смрт у њеном најширем смислу - казао је Блажевић.

Програм је настављен разговором с књижевником Драгом Гламузином, с којим је, о његовом роману "Други закон термодинамике", разговарао Владимир Шагадин.

- Радо долазим на "Императив", волим и људе који раде фестивал, али и концепт фестивала јер заиста окупља фантастичне писце. Постојање овог фестивала је јако важно јер успоставља везу између писаца, а из тога се рађају нови пројекти - казао је Гламузина.

У програму "Ноте и слова", писац Марко Погачар, читао је одломке из путописне књиге "Латионамерикана", и пуштао музику која га је инспирише.

Фестивал, који је настао у организацији Удружења за промоцију и популаризацију књижевности "Императив", у сарадњи са Банским двором, биће затворен вечерас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана