„Бог масакра“ премијерно на отварању фестивала „Заплет“ у ГП „Јазавац“

Миланка Митрић
Foto: А. Чавић

БАЊАЛУКА - Октобар је мјесец када Градско позориште „Јазавац“ слави свој рођендан, а и мјесец када у овом театру љубитељи позоришта уживају у фестивалу глумца „Заплет“ који окупља представе и позоришта из регије.

Овогодишње, 14. издање „Заплета“ 22. октобра у 20 часова биће отворено премијером представе „Бог масакра“, у режији Слађане Килибарде (која је бањалучкој публици позната по представама „Мало благо“ и „Странци у ноћи“, што је уједно и прва продукција „Јазавца“ у новој позоришној сезони.

„Бог масакра“ је комад рађен према тексту Јасмине Резе, а у подјели су Николина Фригановић, Наташа Перић, Љубиша Савановић и Борис Шавија.

Ова представа која, према ријечима режисерке, говори о зараћеним странама које су спремне да однесу побједу по сваку цијену, без обзира на жртве, говори и о родитељству.

- Ова представа је, уз све остало (духовито, луцидно, трагично, комично, брутално и помакнуто), прича о томе да ли смо кадри бити „добри родитељи“ и гдје су у таквој констелацији односа дјеца, а гдје ми који их припремамо за будући живот. Жртве су свакако сви - забиљежила је Килибарда.

Глумица Наташа Перић истакла је да су протагонисти представе два брачна пара која се састају не би­ ли ријешили несугласице између њихове дјеце.

- Ја у представи играм Анет, жену угледног адвоката и мајку једанаестогодишњег дјетета, која је незадовољна својим брачним животом. Анет као мајка се понаша заштитнички према свом дјетету и она, вјерујем, из свих добрих намјера игра родитеља који може да доведе и донесе зло из те заштитничке особине - казала је Перићева.

Глумица Николина Фригановић, која игра Вероник, рекла је да се нада да ће ова представа бити на једнаком нивоу као и „Странци у ноћи“ и „Мало благо“.

- Вероник је мајка која је такође незадовољна. Она је жена која није остварена у професионалном смислу и нашла је бијег од своје фрустрације у неким другим стварима, али та фрустрација на крају прелази у фанатизам и наноси штету њеној дјеци. То васпитање не може да буде квалитетно када такви родитељи у данашњем времену, са свим лошим околностима и турбуленцијама, не знам колико могу да изведу дјецу на неки прави пут, а да то буде здраво, квалитетно и на људском нивоу - испричала је она и додала да ће се трудити да теме којима се представа бави публици буду предочене на један трагикомичан начин.

Глумац Љубиша Савановић рекао је да је сигуран да ће добити једну представу која ће публици бити занимљива.

- У овом лудом времену, нажалост, дјеца испаштају због неких наших мишљења и предрасуда, тако да је овај текст пун погодак и вјерујем да ће занимати ширу публику - казао је Савановић који у представи игра Мишела.

Он је, као селектор, најавио и програм фестивала који ће ове године бити одржан под слоганом „У кругу породице“ као и пратећи програм. У такмичарском дијелу фестивала тако ће се наћи представе „Реалисти“ Театра „Егзит“ из Загреба, која ће бити одиграна 23. октобра, те „Наш син“ (Хартефакт Београд) која је на програму 24. октобра. Представа „Тихи удах“ Местног гледалишча Љубљана биће одиграна 25. октобра, а „Сирочад“ Народног позоришта Зеница 26. октобра. Комад „Плућа“ (Мадленијанум/Марадо) публика ће моћи да погледа 27. октобра.

Фестивал ће бити затворен 28. октобра, када ће бити изведен стендап Срђана Динчића „У процесу“.

У пратећем програму биће отворена изложба слика Владимирке Велаге „Само сам се играла“, затим јавно читање драма студената Академије умјетности у Бањалуци и програм „Разговор са глумцима“. У овом програму публици ће се представити глумци Милош Тимотијевић, Тамара Драгичевић, Борис Шавија и Милан Марић.

Стручни жири овогодишњег фестивала чине режисер и аниматор Младен Ђукић, глумица Сњежана Мишић и мултимедијални умјетник Марко Дукић.

Овогодишње издање „Заплета“ и сезону у „Јазавцу“ подржали су Атос банка и м:тел.

 

Сезона

Глумица Драгана Марић рекла је да је, што се ове сезоне тиче, најважније да ће „Заплет“ почети рођенданом Градског позоришта „Јазавац“ које 20. октобра слави 16 година рада и постојања.

- Након „Заплета“ очекује нас рад на дјечијој представи. Спремамо „Црвенкапу“ у режији Александре Спасојевић. Сезону смо почели уписом чланова студија „Јазавац“ у нашу школу глуме и говора и ту смо презадовољни чињеницом што се студио „Јазавац“ издвојио на љествици онога што родитељима значи. Ове године у студију имамо више од 200 чланова - навела је Марићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана