Бобан Јевтић, креативни директор “Фајерфлај продукције”: У доба короне и ратова опуштање уз смијех и љубав није наодмет

Илијана Божић
Бобан Јевтић, креативни директор “Фајерфлај продукције”: У доба короне и ратова опуштање уз смијех и љубав није наодмет

Отварање Центра за развој и унапређивање кинематографије РС је, пре свега, важно за Републику Српску, јер је коначно доспјела на филмску мапу Европе. Огромни су бенефити и за струку, која ће најзад добити “своју” институцију која ће јој помоћи у развоју и напредовању.

Рекао је то у разговору за “Глас Српске” сценариста и креативни директор “Фајерфлај продукције” Бобан Јевтић говорећи о развоју кинематографије у Српској.

- Такође, то је важна вест за регион јер се већ деценијама финансирање аудио-визуелних дела остварује преко копродукција. Поред очигледних користи, копродукције омогућавају и размену идеја, едукацију, повезивање на професионалном и креативном плану. Дакле, ово је важна вест на више нивоа - додао је он.

ГЛАС: Недавно сте водили сценаристичке радионице у поменутом центру у Бањалуци. Мислите ли да је РС плодно тло за развој кинематографије? Какав сте утисак стекли на радионицама о заинтересованости људи генерално?

ЈЕВТИЋ: Држао сам тродневну сценаристичку радионицу о писању телевизијских серија и био сам заиста више него пријатно изненађен како интересовањем људи, тако и квалитетом идеја. Наравно, треба времена да се ухвати корак са окружењем, али најважније је да постоји жеља и интересовање.

ГЛАС: Из Вашег дугогодишњег искуства у свијету филма, на шта би требало да се фокусира кинематографија у Српској?

ЈЕВТИЋ: Центар, који ће, без сумње, бити важан, ако не кључан замајац у развоју кинематографије, по мени, би пре свега требало да се фокусира на изградњу инфраструктуре и улажења у продукцијске и конкурсне ритмове. То ће покренути како индустрију, тако и креативце. Мислим да је, што се тога тиче, директорка Ања Илић права особа за постављање центра на здраве основе. Има ентузијазма, из индустрије је, и зна шта струка очекује од ње. Што се тиче тема и идеја, нема ту много тајни, најбоље су локалне приче са универзалном тематиком. Наравно, одређене кинематографије склоније су одређеним формама или техникама, тако да данас, рецимо, Србија води у телевизијским серијама, Хрватска у третману кратког филма, Словенија у анимацији. Временом, показаће се где ће ту пројекти из РС наћи место.

ГЛАС: Да ли је у плану сарадња “Фајерфлај продукције” са Центром за развој и унапређивање кинематографије РС и, ако јесте, о чему је ријеч?

ЈЕВТИЋ: “Фајерфлај продукција” се бави искључиво производњом телевизијских серија, а за сада не знамо да ли ће их центар подржавати. У сваком случају, мислим да је најбоље да се прво ангажују локални таленти, што би се рекло “са терена”, а њих има. А што се тиче сарадње, сарадња се у овом послу врло лако и органски успоставља.

ГЛАС: Актуелна је серија “Блок 27” за коју сте писали сценарио заједно са још неколико сценариста. Колико је било изазовно стварати серију која ће заинтересовати тинејџере?

ЈЕВТИЋ: “Блок 27” представља како тематски, тако и формално помак у нашим продукцијама. То је серија са тинејџерима, али не нужно само за њих. Дубоко је уроњена у свакодневицу живота у новобеоградским блоковима, а опет има хорор и фантастичне елементе. На срећу, публика је сад много спремнија за овакве експерименте, што гледаност серије и показује. Мени је процес рада био јако интересантан, пуно сам научио о томе како тинејџери данас функционишу, шта их окупира и на шта су фокусирани, али “моја” епизода је у епохи, дешава се 1968. године и за јунаке има одрасле људе. На срећу.

ГЛАС: Серија је базирана на социјалном проблему. У којој мјери је “Блок 27” слика стварности?

ЈЕВТИЋ: Трудили смо се, а ту треба одати велико признање и редитељима, да атмосфера буде што аутентичнија, да се осети та специфична свакодневица. Уколико је атмосфера реалистичнија, утолико ти хорор елементи имају више ефеката. Дакле, “Блок 27” је стваран, само што не постоји.

ГЛАС: Ово је прва српска тинејџ хорор серија, који жанрови недостају српској кинематографији, чему би било добро посветити пажњу у наредном периоду?

ЈЕВТИЋ: Волео бих да имамо више романтичних комедија. Мислим да у овом тренутку са свим што нам се дешава, корона, ратови, опуштање уз смех и љубав није наодмет. Исто тако не треба се плашити ни тема из недавне или чак рецентне историје, једна од улога уметности је управо и то да створи дискусију, да покрене питања.

ГЛАС: “Фајерфлај продукција” планира снимање серије “Беснило” по роману Борислава Пекића. Тема је у ово доба и те­ како актуелна, можете ли нам рећи нешто више о овом пројекту, како је замишљен и докле се стигло са реализацијом?

ЈЕВТИЋ: Написана је прва верзија сценарија и сада смо у процесу осмишљавања и “паковања” пројекта. Желели бисмо да он буде интернационалан. То је дуг и изазован процес, али смо одлучни да га остваримо на прави начин, пре свега из огромног пијетета којег осећамо за самог Пекића, али и према свим, бројним обожаваоцима овог дела.

ГЛАС: Колико је за сценаристу изазовно радити на адаптацији књижевних дјела?

ЈЕВТИЋ: Веома. Одговоран је према имену и слави писца, али и према читаоцима књиге. Треба да пренесе есенцију из једног медија у други, што је некад јако тешко, а да при томе не наруши дух и смисао књижевног дела. Лично, ја то волим, али знам и сценаристе који се клоне таквих задатака.

“Црна свадба”

ГЛАС: Због чега је, по Вама, “Црна свадба” стекла огромну популарност код публике? Шта ће нам донијети наставак који публика жељно ишчекује?

ЈЕВТИЋ: “Црна свадба” је, чини ми се, прва од домаћих серија унела нешто што је изразито локални мотив, а то је влашка магија, и ставила га у контекст хорор и криминалистичког жанра. То је очигледно била успешна формула и топло је препоручујем свима. У наставку ће с једне стране бити управо то, наставак приче коју сте пратили, али отварање и једног потпуно новог поглавља и нове мистерије. Сада смо баш у процесу писања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана