Боб Дилан најавио књигу “Филозофија модерне пјесме”: Нобеловац о занату писања музике

Бранислав Предојевић
Боб Дилан најавио књигу “Филозофија модерне пјесме”: Нобеловац о занату писања музике

ЊУЈОРК - Легендарни музичар и нобеловац Боб Дилан најавио је нову књигу под називом “Филозофија модерне пјесме”, која ће бити објављена 8. новембра.

Књига, на којој је Дилан почео да ради 2010. године, садржи више од 60 есеја који истражују пјесме текстописаца попут Стивена Фостера, Елвиса Костела, Хенка Вилијамса, Вудија Гатрија, Нине Сајмон и бројних других аутора. Према саопштењу за јавност, књига нуди мајсторску класу опсервација о умјетности компоновања и занату писања пјесама, писана дуже од деценију.

Ово је Диланова прва публикација од хваљене аутобиографске књиге “Хронике: Дио први” из 2004. године, награђене Пулицеровом наградом.

- Дилан анализира оно што он назива замком лаких рима, разлаже како додавање једног слога може умањити пјесму и чак објашњава како је блуграс музика повезана са хеви металом. Ови есеји су написани у Дилановој јединственој прози. Мистериозни су и живописни, дирљиви и дубоки, а често и смијешни на сав глас. И док су наводно о музици, они су заправо медитације и размишљања о људском стању - наведено је у саопштењу.

Књига такође укључује више од 100 фотографија, те нотних записа рифова из нумера које Дилан обрађује унутар књиге.

Предсједник и извршни директор издавачке куће “Сајмон и Шустер” Џонатан Карп каже да је ово књига коју је само Дилан могао да напише.

- Објављивање бриљантног дјела Боба Дилана биће међународна прослава пјесама једног од највећих умјетника нашег времена. Књигу “Филозофија модерне пјесме” могао је само Дилан да напише. Његов глас је јединствен, а његов рад преноси његово дубоко уважавање и разумијевање пјесама, те људи који су те нумере учинили живим свима нама - рекао је Карп.

Иако “Филозофија модерне пјесме” није  наставак “Хронике”, она ће сигурно бити фасцинантна за Диланове обожаваоце, који никада нису имали прилику да га чују како расправља о занату писања пјесама са толико детаља. Музичар тренутно наступа на другом дијелу своје турнеје “Rough And Rowday Ways”, која је прекинута због пандемије.

Библиографија

Издавачка кућа “Геопоетика” ексклузивни  је власник ауторских права за српски језик на сва књижевна дјела рок музичара и пјесника Боба Дилана. “Геопоетика” је 2005. године објавила Диланову књигу “Хронике” (Први дио), а потом  и роман “Тарантула”, као збирку Дилановог пјесничког стваралаштва обједињеног у књизи под насловом “Пјесме: 1961-2012”. Књига “Хронике” представља нетрадиционалне мемоаре, који су се фокусирали на његове прве дане у Њујорку, стварање плоче “New Morning” из 1970. и његовог албума “Oh Mercy” из 1989. године. Годинама круже гласине о наставку, а Дилан је повремено говорио да ради на томе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана