Боб Дилан коначно преузео Нобелову награду

Агенције
Боб Дилан коначно преузео Нобелову награду

Амерички пjесник и музичар Боб Дилан коначно је преузео своју Нобелову награду за књижевност, диплому и медаљу.

Клас Остергрен, члан Шведске академије, рекао је у суботу да је 75-годишњи амерички кантаутор добио награду на малом скупу у суботу у хотелу код конференцијског центра у којем је Дилан одржа концерт.

Остергрен је изјавио за АП да је свечаност била кратка, интимна, по жељи лауреата, да су били само чланови Академије и један члан Дилановог особља.

"Прошло је врло добро, заиста", рекао је, описавши Дилана као "веома финог, доброг човјека".

Други чланови академије су шведским медијима рекли да је изгледао да је Дилан задовољан наградом.

Током свог наступа неколико сати касније, Дилан није ни поменуо Нобелову награду, већ је само извео низ старих класика и мелодија с новијих албума.

Позивајући се на друге обавезе, Дилан је одбио позив да буде на традиционалном банкету за уручење Нобелових награда 10. децембра прошле године, на годишњицу смрти Алфреда Нобела.

Али, да би добио осам милиона круна награде (894.800 долара), Дилан мора да одржи предавање у року од шест мјесеци од 10. децембра.

Он је рекао да неће одржати Нобелово предавање овог викенда, већ да ће касније послати снимак.

Повремено има снимљених предавања, а најновије је било 2013. године које је одржала канадска лауреаткиња Нобелове награде за књижевност, Алис Мунро.

Нобелова награда за књижевност је 2016. године додељена Дилану "за стварање новог поетског израза у оквиру велике америчког традиције пјесме".

Он је изразио дивљење због добијања Нобелове награде и захвалио Шведској академији што га је укључила међу "дивове" књижевности.

Поред своја два концерта у Стокхолму, Дилан ће наступити и граду Лунду, на југозападу Шведске, 9. априла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана