Боб Дилан добио Нобелову награду за књижевност

Срна
Боб Дилан добио Нобелову награду за књижевност

Стокхолм - Амерички фолк и рок музичар Боб Дилан овогодишњи је добитник Нобелове награде за књижевност због "креирања новог поетског израза у великој традицији америчке пјесме", саопштила је данас Шведска академија.Дилан је рођен 24. маја 1941. године у мјесту Дулут, у америчкој држави Минесоти. Као тинејџер свирао је у различитим бендовима и временом развио страст према америчкој фолк музици и блузу.

Преселио се у Њујорк 1961. године и почео да наступа у клубовима и кафићима. Први албум под називом "Боб Дилан" објавио је 1962. године, а у наредним годинама снимио је серију албума који су извршили огроман утицај на популарну музику.


Његове турнеје из 1965. године и 1966. године привукле су велику пажњу, а о њима је снимљен и документарни филм 1967. године.

Дилан је снимио много албума у којима се бавио социјалним питањима појединца, религијом, политиком и љубављу. Упоредо је објављивао збирке пјесама.

Као умјетник био је вишестран и активан као сликар, глумац и сценариста.

Од краја осамдесетих Дилан је често био на турнејама, а данас има статус иконе. Његов утицај на савремену музику је дубок и чест је предмет секундарне литературе.

Дилан ће добити новчану награду од осам милиона шведских круна /927.000/ долара. Награда за књижевност посљедња је у низу Нобелових признања која се додјељују.

Награда је добила име по изумитељу динамита Алфреду Нобелу, а признања се уручују од 1901. године у складу са његовим тестментом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана