Блек Стена поново на киосцима

Бранислав Предојевић
Блек Стена поново на киосцима

БЕОГРАД - Издавачка кућа “Голконда”, оживјела је након три деценије паузе легендарну киоск едицију “Лунов Магнус стрип”, унутар које је ове седмице изашао култни стрип Велики Блек у епизоди “Кавез”.

У питању је епизода која је требало да изађе за оригиналну едицију новосадског “Дневника”, под редним бројем 999, али због санкција и гашења “Дневникових” стрип издања 1992. године, никад није угледала свјетло дана. У оригиналном италијанском издању овај стрип је изашао у двије епизоде под називом “Ла Габбиа  и “Омбре Нелла Фореста”, а дјело је сценариста Роберта Ренција и Светозара Обрадовића те цртача Маринка Лебовића.

У новом српском издању обје епизоде су обједињене у један број на 96 црно-бијелих страна, а насловна страна је дјело славног српског стрип аутора Бранислава Банета Керца.

Из “Голконде”, која већ на српском језику издаје бројне “Бонелијеве” стрипове попут Натана Невера, Ника Рајдера, Џулије и других, нову едицију најавили су саопштењем у којем истичу да им је посебна част што ово киоск издање излази под жигом “Лунов Магнус Стрип”.

- Судећи по вашим многобројним писмима, али и живим речима кад се сретнемо, непуне три године постојања “Голконде” донеле су многим љубитељима стрипа много неких лепих тренутака, јер рецепт са којим смо исправили понеку стриповску неправду, испунили понеку жељу, али и настављамо да их испуњавамо и убудуће, никако не може да омаши! Наше прво “ЛМС” издање Велики Блек  у епизоди “Кавез”, заправо носи број 999, јер ми не започињемо “Лунов Магнус Стрип”, неки сјајни, легендарни људи су ову едицију започели деценијама раније. Ми смо се само потрудили да му не мењамо много од старог, препознатљивог руха и да вас на свим киосцима дочека сваког трећег понедјељка - пише у најави стрипа.

Сам јунак има култни статус на Балкану, а уз Загора, Дилан Дога и Текса Вилера, један је од најпопуларнијих италијанских стрипова издаваних код нас. Оригинално назван Гранде Блек, као  јунак настао је 1954. године из пера и киста култног торинског тројца познатог под именом ЕссеГессе, којега су сачињавали Ђовани Синђето (1922-1991), Дарио Гуцон (1926-2000) и Пјетро Сарторис (1925-1989) и сматра се средишњим од њихова три најпознатија јунака, уз Капетана Микија те Команданта Марка.

На овим просторима јунак је најпознатији под надимком Блек Стена, због дугогодишњег излажења у оквиру едиција “Лунов Магнус Стрип” и “Стрип Забавник”, на српском језику, те у мањој мјери као Велики Блек. У принципу то је класични авантуристичко/вестерн стрип инспирисан дјелима Фенимора Купера, Карла Маја и Зена Грејна, намијењен најмлађој, ђачкој публици. Писан је и цртан као идеалистичко црно-бијело усмјерење у којем трапер Блек, главни јунак овог стрипа, посједује све оне особине јунака из античких митова: неустрашив, одан, поштен, јак и праведан херој који предводи америчке патриоте у борби против злих британских окупатора у рату за независност САД. Ту су и два помагача, задужена за хумористички моменат, плавокоси дјечак Родни  и Професор Окултис, симпатични доктор свезналица те бројни препознатљиви карактери и симболи епохе попут досељеника, Индијанаца, ловаца, гусара и војника.

Укратко, стрип који се брзо превазиђе одрастањем, али који оставља јак носталгичан утисак, посебно ако сте одрасли у СФРЈ, гдје је у једном моменту имао једнако популарност као у Италији уз фантастичне тираже од 100.000 примјерака. Стрип је угашен 1967. године након  650 наставака, због неслагања аутора са са издавачем, а осим у Италији  и Југославији објављиван је у Француској, Грчкој, Турској и скандинавским земљама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана