“БЛ арт” фестивал од четвртка до суботе у ДКЦ “Инцел”: Умјетност заједништва и солидарности

Илијана Божић
“БЛ арт” фестивал од четвртка до суботе у ДКЦ “Инцел”: Умјетност заједништва и солидарности

БАЊАЛУКА - Регионални фестивал “БЛ арт” тематизује заједништво и солидарност, те могућности дјеловања унутар друштвених центара, а биће одржан од четвртка до суботе у Друштвено-културном центру “Инцел” у Бањалуци.

Манифестација ће бити одржана у организацији Удружења независних стваралаца и активиста “Гето”.

Како су саопштили из “Гета”, фестивал ће бити отворен колективном изложбом “Проглед” која обухвата умјетничке радове Касје Јерлагић, Ирис Буљевић, Асје Хасечић и Анеле Ружнић.

- Група самосталних умјетница и активисткиња које дјелују у Друштвено-културном центру Сарајево биће гошће овогодишњег фестивала. У петак је премијера документарног филма “Призван и позван” редитеља Луке Папића и Срђе Вуча који је политичка комедија са трагичним посљедицама, а прати четири бивша предсједничка кандидата на првим вишестраначким изборима 1990. године - навели су у саопштењу.

“Призван и позван” добитник је награде публике за најбољи европски филм и награде за најбољу монтажу “Белдокс” 2023, а премијерно је приказан у такмичарском програму највећег фестивала документарног филма на свијету ИДФА у Амстердаму 2022.

- Филм је настао у продукцији “Ранч продакшн”, који је независна продуцентска кућа у области документарног, играног и експерименталног филма, коју су 2018. године основали продуцент и редитељ Срђа Вучо, редитељ Лука Папић и писац и редитељ Владимир Вулевић - нагласили су из “Гета”.

Планирано је да у музичком дијелу програма у петак наступи Боре Балбоа из Шибеника, а подршка су му Сејнтдиор, Меркат, Крис, Гуда, Редов, Глу, Г'з Беатз и Буја.

Трећи дан фестивала угостиће излагаче, а то су Студио “Тиса”, Лоу Луџ, Бингустхрифтс, “Позитив рипаблик”, “Туфна”, “Схворц Социал Цлуб”, “Антиљоом”, “Мак” и “Трговинил”, који ће у склопу “Култбувљака” изложити своје радове, понудити гардеробу, плоче и књиге на продају или размјену.

Ове године фестивал се ради у сарадњи са Друштвено-културним центром из Сарајева и Омладинским центром ЦК13 из Новог Сада који ће се у суботу кроз дискусију представити публици.

Фестивал затвара музички програм на којем ће се представити београдски алтернативни бендови “Шајзербитерлемон” и “Визељ” уз локалну подршку бенда ЈАНМАР.

Овогодишњи визуелни идентитет “БЛ арт” фестивала је дјело Горана Јокића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана