Бисер Шупутовог сликарства први пут у јавности

Ц. М.
Бисер Шупутовог сликарства први пут у јавности

Бањалука - Заборављена слика Богдана Шупута, "Рудокоп Љубија", која је власништво Народне и универзитетске библиотеке РС, од данас ће бити доступна посјетиоцима изложбе "Добровић, Шумановић, Коњовић, Шупут - Европски контексти" у Бањалуци.

Директор Музеја савремене умјетности РС, који је домаћин изложбе, Сарита Вујковић каже да је то највећа и најзначајнија Шупутова слика и да никада раније није била јавно представљена.

- Излагањем ове слике желимо да подсјетимо на чињеницу да се ове године обиљежава стотину година од рођења овог значајног српског умјетника, који је рођен 1914, а окупатори су га стријељали 1942. године - каже Вујковићева.

"Рудокоп Љубија" је настао 1940, када се Шупут обрео на подручју рудника Љубија у потрази за новим сликарским мотивима. Тамо је стигао на позив инжењера Александра Вулића, градитеља Градског моста у Бањалуци, за кога се претпоставља да је касније био и власник слике. У Бањалуци је Шупут боравио и претходне године, посјетивши свог брата, инжењера Жарка Шупута. Богдан Шупут је један од великана српског међуратног сликарства, за собом је оставио малобројан опус, од чега су 84 уља на платну. Због тога је нарочито значајна чињеница да се његова слика чува и у Бањалуци.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана