Бира се најбоља нова српска ријеч, гласање до 15. октобра

Танјуг
Бира се најбоља нова српска ријеч, гласање до 15. октобра

БЕОГРАД - До 15. октобра траје јавно гласање за најбољу нову српску ријеч, а у ужем избору су 32 неупечатљиве ријечи које је одабрао жири и оне су са објашњењима предлагача објављене на сајту Мала библиотека из Лондона.

Гласање је на сајту [email protected] и могу се одабрати највише три ријечи. За побједнике су предвиђене три новчане награде за прво, друго и треће мјесто, од по 600, 400 и 200 евра.

У избор за гласање су ријечи: засценак, безнемож, опазица, засутравање, узрење, хладовинање - хладовинарење, самоснаћи (се), умосклоп, саплачник, нежељак, засцење, духоклонуће, безтебност, летеж, обесуштинити/обесуштињен, зрчак, прикума, утицајац - утицајка, смућак, сусрамље, отказнити, свиђ, вечнутак, премислити, свидић - несвидић, себић, ракотворан, прохујак, прикачица, расковничар и ласноломна.

Циљ овог такмичења које је отворено за све, како је објављено на сајту Мала библиотека је "вишеслојан" и жеља је да се подстакне јавни разговор о вредностима речи које говоримо.

Приједлози ријечи за такмичење су слате од 15. маја до 15. септембра и стигло је око 400 предлога, а свако је могао да пошаље до пет ријечи које нису смеле претходно бити забиљежене нити у једном српском ријечнику, а морале су да имају и објашњење значења, надахнућа и циља предлога

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана