Биографија Фила Манзанере стиже идуће године: Исповијест визионара са електричном гитаром

Бранислав Предојевић
Биографија Фила Манзанере стиже идуће године: Исповијест визионара са електричном гитаром

ЛОНДОН - Легендарни гитариста и кантаутор Фил Манзанера из бенда “Рокси мјузик” најавио је излазак аутобиографије “Револуцион то Роџџ” за сљедећу годину.

Датум изласка животне приче једног од најцјењенијих британских гитариста, познатог по јединственом звуку свог инструмента и ауторском доприносу дискографији састава “Рокси мјузик”, како је најављено је 22. март. Аутобиографија се бави истраживањем Манзанерине импресивне музичке каријере која се протеже од рада са “Рокси мјузик”, сарадње са саставима прогресивног рока “Квајет Сан” и “801”, до његовог рада са Дејвидом Гилмуром, Бобом Диланом, Брајаном Ином и другим умјетницима.

Мемоари такође истражују Манзанерину бурну породичну историју, која датира од протјеривања сефардских Јевреја из Шпаније 1492. године, преко револуције на Куби 1959. и открића дједа музичара из Напуљске опере.

- Ове мемоаре сам написао за своју енглеску и колумбијску породицу, драге пријатеље и љубитеље музике, који прате моје музичке обрте више од пола вијека. То су мемоари који обухватају моје дјетињство педесетих година на Куби, Хавајима и Венецуели, када је све изгледало у најсјајнијој техници, до једнобојног, али врло кул Лондона шездесетих и почетка музичке каријере која наставља да обогаћује мој живот - рекао је Манзанера.

Један од најпознатијих британских музичара и продуцента плоча пробио се на сцени раних седамдесетих као главни гитариста у легендарном бенду “Рокси мјузик”, са којим је радио више од пет деценија уз учешће на свим кључним албумима бенда. Године 2022. бенд је прославио своју 50. годишњицу хваљеном турнејом по САД и Великој Британији, али гитариста каже да је то само један дио његовог живота.

Бенд “Рокси мјузик” је важан дио моје приче и заувијек ћу бити захвалан на вратима која ми је бенд отворио у глобални свијет музике, али надам се да ће вам историја моје породице бити једнако фасцинантна као и моје музичке авантуре. Поносан сам што сам у сродству са колумбијским гусаром, шпијуном и италијанским оперским музичарем - казао је Манзанера.

Осим рада у бенду Фил је константно стварао ауторску музику на више од 15 соло албума, сарађивао са другим музичарима и бавио се продукцијом нове музике. Рођен од оца Британца и мајке Колумбијке кубанско-јеврејских коријена одувијек је имао глобални приступ свом свирању, сарађујући са музичарима из Јужне и Латинске Америке, Јужне Африке, Кубе и Европе и одигравши велику улогу у пробоју тзв. ворлд мјузик звука.

Стил

Манзанера је свирао разне инструменте током своје каријере, али је најпознатији по оригиналном свирању гитаре, која је утицала на бројне сљедбенике. Почевши од раних дана “Рокси мјузик”, Манзанерин звук гитаре је често био тешко третиран коришћењем разних електронских уређаја и техника, укључујући обраду излаза његове гитаре путем Инових синтисајзера, оба у студију и на сцени. То му је омогућило да створи широк спектар звукова и текстура, од којих се многи не могу одмах препознати као произведени електричном гитаром.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана