Послије притиска из Украјине ХБО замијенио Милоша Биковића у серији "Бијели лотос"

Танјуг
Послије притиска из Украјине ХБО замијенио Милоша Биковића у серији "Бијели лотос"

БЕОГРАД- Српски глумац Милош Биковић саопштио је да неће учествовати у снимању предстојеће сезоне серије ''Бели лотус'' у продукцији ХБО, наводећи да се против њега води циљана кампања, која кроз спољни утицај ствара озбиљан преседан, бацајући сјенку на суштину умјетничке слободе

''Одрастао сам у земљи разореној ратом. Када сам имао 11 година, дане и ноћи сам проводио у склоништу, док је бомбардована моја земља и мој родни град. Такву пустош никад никоме не бих пожелео. Сваким даном је све више сукоба свуда у целом свету. Сваки од њих је различит. И сваки од њих је страшан. Волео бих да сви они престану и да победи принцип љубави. Данас се против мене води циљана кампања, која кроз спољни утицај ствара озбиљан преседан, бацајући сенку на суштину уметничке слободе'', поручио је Биковић у саопштењу.

Резултат таквог наратива је, како истиче, тријумф бесмисла и пораз умјетности.

''Почаствован сам што сам избаран да будем део White Лотус-а, ТВ серије коју веома уважавам, и уз колеге које изузетно поштујем. Ипак, моје учешће у њој није могуће из разлога који су ван домена културе, и ја се нећу поклањати наративу који угрожава мој интегритет'', додао је српски глумац. Он је захвалио свима који су били уз њега и својим колегама пожелео велики успех у новој сезони.

''Упркос свему, ја и даље верујем да уметност лечи и да може да уједини човечанство. Стога ће моја уверења и моја посвећеност уметности остати непромењени'', додао је Биковић.

Глумац Милош Биковић нашао се на удару Министарства спољних послова Украјине, које га је назвало "Путиновим глумцем" и оптужило да "подржава геноцид и крши међународно право".

Министарство спољних послова Украјине прозвало је и ХБО због одлуке да у предстојећој трећој сезони свог хит шоуа "Бели Лотус" ангажује српског глумца. Министарство спољних послова Србије је у саопштењу 25. јануара указало на потпуну неоснованост тврдњи Министарства спољних послова Украјине.

"Подвлачимо да су тврдње украјинске стране неутемељене, будући да је Милош Биковић пре свега један од најпопуларнијих и најталентованијих српских глумаца своје генерације, који је, иако млад, већ оставио трага у српској, али и међународној кинематографији", истакло је Министарство спољних послова Србије.

Портал Деадлине, специјализован за новости из Холивуда, објавио је у петак да су се ''разишли путеви'' Биковића и ХБО и да он неће учествовати на снимању треће сезоне серије ''Бели лотус'' на Тајланду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана