Бијељина: Објављена књига "Неоплакани" Ненада Цвјетковића

ГС
Бијељина: Објављена књига "Неоплакани" Ненада Цвјетковића

БИЈЕЉИНА- Књигу "Неоплакани" аутора Ненада Цвјетковића о учешћу Срба са подручја, Озрена, Возуће и Гостовића у Првом свјетском рату објавила је издавачка кућа "Народна просвета" из Београда.

Ова књига на 248 страна, са 138 фотографија, представља документарно штиво о учешћу и погибији око хиљаду људи са ових подручја на руском и италијанском фронту. 

За писање књуге аутор је користио оригиналну архиву аустријске националне библиотеке и многобројне записе са терена. 

Одштампана је захваљујући добровољним прилозима ауторових пријатеља из завичаја који након прогона са огњишта у протеклом грађанском рату живе широм свијета. Сав приход од продаје књиге иде у фонд за обнову средњовјековног манастира Удрим у Гостовићу и манстирског конака код манастира Возућица у општини Завидовићи. 

Рецензент Давор Видаковић истакао је да је Први свјетски рат тематика која заслужује детаљна истраживања и улазак у свјетске архиве да би се што више "разбистрила та замагљена слика страдања Срба, посебно са подручја Озрена, Возуће и Гостовића, чим се нико до сада није озбиљније бавио". 

Новинар и публициста Ненад Цвјетковић рођен је у Возући 1960. године, а живи у САД. 

Написао је неколико књига о завичају "Енергетика у Криваји", "Возућа, запис о завичају", "Под заставом џихада", "Возови Возуће", "Битка за Возућу 1992-1995", те "Цвјетковићи од Возуће". 

Цвјетковић је написао текстове, финансирао и публиковао гусларске касете и ДВД о страдању и почињеном геноциду над српским народом на подручју парохије хршке и возућке у Другом свјетском рату "Возућа ће славу сачувати", те грађанском рату 1992-95. године "Одбрана и страдање Возуће". 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана