БиХ уточиште за украдене умјетнине

nezavisne.com
БиХ уточиште за украдене умјетнине

Тузла - Босна и Херцеговина је транзит и уточиште за украдене умјетнине и држава се мора озбиљно позабавити овим проблемом јер се ради о озбиљном криминалу, речено је јуче на дводневној едукацији “Борба против кријумчарења и илегалне трговине умјетнинама” у Међународној галерији портрета у Тузли.

Циљ је да се едуцирају полицијски и други службеници који су први на линији провјере умјетничких дјела. На едукацији учествују службеници УИО, СИПА, Граничне полиције БиХ, Интерпола БиХ, Центра за едукацију судија и тужилаца ФБиХ, Центра за едукацију судија и јавних тужилаца РС, Агенције за школовање и стручно усавршавање кадрова те Полиције Брчко дистрикта.

БиХ се користи као транзитна земља за кријумчарење умјетнина, а то је криминал трећи у свијету, послије кријумчарења дроге и оружја. Умјетничка дјела вишемилионске вриједности мета су крађа, кријумчарења и илегалне трговине којом починиоци тих дјела остварују значајну корист и продају их богатим купцима на Западу. Та кривична дјела спадају у привредни организовани криминалитет.

“Ми то полицијским жаргоном кажемо 'са ино-елементом' јер, с обзиром на вриједност умјетничких дјела, она захтијевају посебан режим заштите, што значи - да бисте дошли у посјед једног таквог дјела, морате имати добру изверзирану групу. Друго, та дјела се никада не продају тамо гдје су украдена, већ морају прећи више граница”, појаснио је Саша Говедарица из Агенције за школовање и стручно усавршавање кадрова БиХ. Говедарица је нагласио да ће ова агенција дати цертификате полазницима који даље знање морају преносити колегама, а Агенција ће наставити обучавати ентитетске и кантоналне службе.

Из ОЕБС-а су казали да ова организација помаже да се институције у нашој земљи повежу, препознају ова кривична дјела, те процесуирају одговорне.

“Профит од кријумчарења користи се у свим врстама организованог криминала, тероризма, корупције и све земље чланице ОЕБС-а су препознале ово питање као један од приоритета и ми се намјеравамо, у наредном периоду, озбиљно бавити овим”, рекла је Селма Зековић из ОЕБС-а.

У регистру украдених умјетнина Центра против кријумчарења умјетнинама наведено је 180 несталих умјетнина из наше земље. База података је израђена на основу пријава поднесених надлежним полицијским службама од стране приватних колекционара, музеја и галерија у БиХ.

“Регистар смо проширили подацима о 72 експоната из источне Босне, а један дио експоната из Галерије је пронађен и враћен. Идентификовано је још једно дјело Сафета Зеца, које спада у национално добро БиХ, па се преговара да се то врати. Такође, дјела из приватне колекције Мулавдић налазе се на територији Србије и зна се код ког су власника и за њима трага ИНТЕРПОЛ. Дакле, има помака”, казао је Џенан Јусуфовић, директор Центра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана