Бесједом Слободана Зубановића у петак почиње 52. “Бранково коло”

Илијана Божић
Бесједом Слободана Зубановића у петак почиње 52. “Бранково коло”

БАЊАЛУКА - Бесједом о Бранку Радичевићу пјесник Слободан Зубановић отвориће 52. “Бранково коло” у чувеној Карловачкој гимназији у Сремским Карловцима и то у петак у 11 часова, а том приликом овом пјеснику биће уручена “Статуета Бранка Радичевића” за укупни пјеснички опус.

“Бранково коло” трајаће до 18. септембра у Сремским Карловцима, на Стражилову и у Новом Саду, у знаку љепоте Бранковога двостиха: “Хтедох дугу да са неба свучем, дугом шарном да све вас обучем.”

На свечаном отварању, по доброј традицији познати глумци и с њима тек афирмисани млади говориће пјесме Бранка Радичевића, његових савременика и ововремених пјесника.

Тако ће се по први пут на “Бранковом колу” појавити славни глумац, сценариста и режисер Радош Бајић који ће говорити култну пјесму “Бранкова жеља” Ј. Ј. Змаја поводом обиљежавања 140. годишњице преноса земних остатака Бранка Радичевића из Беча на Стражилово.

- Позната глумица, вишедеценијска сарадница “Бранковог кола” Весна Чипчић, говориће Радичевићеву антологијску песму “Никад није вито твоје тело...”. Драмски уметник Бошко Петров казиваће песму “Кад млидијах умрети”, а талентована млада глумица Даница Петровић чувене “Враголије” Бранка Радичевића - саопштили су из “Бранковог кола”.

Нагласили су да ће том приликом композитору Јовану Травици бити уручена “Велика повеља Бранковог кола” за дугогодишњу сарадњу и “надахнути допринос лепоти поезије, стваралачку радост и љубав према песницима и људима на трагу божанског дара Бранка Радичевића”.

- Композитор Травица годинама наступа на “Бранковом колу” на челу младог и у свету награђиваног мешовитог хора и ансамбла новосадске гимназије “Јован Јовановић Змај”. Они ће извести распевано и чувено “Коло” из Бранковог “Ђачког растанка”, композитора Светолика Пашћана Којанова, уз још “Сплет народних песама” у аранжману Јована Травице - објаснили су из “Бранковог кола”.

На свечаном отварању по једну своју пјесму говориће досадашњи лауреати “Бранковог кола” Анђелко Анушић, Данило Јокановић, Драгица Стојановић, Љубомир Ћорилић, Јелена Алексић, Дамир Малешев, Растко Лончар, Милица Шпадијер и Данијела Регојевић. Млади пијаниста и пјесник “Бранковог кола”, актуелни лауреат награде “Стражилово” Димитрије Николић на клавиру ће извести сопствену композицију “Прелид за Лидију”.

Такође, сопран Ђурђица Бабић студенткиња Академије уметности у Новом Саду, у класи професорке Милице Стојадиновић, извешће Бранкове стихове “Укор” композитора Станојла Рајчића у клавирској пратњи професорке Маје Грујић.

- И изворна музика, културно благо из наше баштине, има своје посебно место на отварању које ће бити украшено младим талентима, ученицима-певачима Музичке школе “Исидор Бајић” из Новог Сада. Поезију ће говорити и талентовани ђаци Карловачке гимназије који су сарадници у листу “Бранко” - навели су из “Бранковог кола”.

На “Бранковом колу” биће одржан традиционални “Стражиловски митинг поезије” на којем ће учествовати 30 пјесника разних генерација, а биће промовисан и Зборник радова “Стваралаштво Ненада Грујичића”.

Два вијека

Из “Бранковог кола” су нагласили да ће догодине обиљежити велику годишњицу, односно 200 година од рођења Алексија Бранка Радичевића коме се диви наш народ и српска култура.

- Не заборавимо да је на Бранкове стихове написано преко деведесет музичких композиција - рекли су из “Бранковог кола”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана