Берлинале: Отворен најкул филмски фестивал

Танјуг
Берлинале: Отворен најкул филмски фестивал

Међународни филмски фестивал у Берлину отворен је вечерас пројекцијом филма "Nobody Wants The Night " шпанске режисерке Изабел Коискет, са Жилијет Бинош у главној улози.

Ријеч је о једном од 19 остварења у трци за главну награду - Златног медвједа о којој ће одлучивати жири којим ове године предсједава амерички редитељ Дарен Аронофски.

Берлинале, чије је ово 65. издање, важи за трећу највећу филмску смотру у свијету послије Кана и Венеције од којих се разликује прије свега по томе што се одржава зими, често по сњежном времену. То, међутим, није једини разлог због ког је ово "најкул" фестивал.

Наиме, пројекције су отворене за публику, а с обзиром да је хладно нико неће замјерити гледаоцима што нису дошли у смокингу, односно вечерњој хаљини.

Берлински фестивал није снобовски, овдје се публика мијеша са професионалцима филма и заједно се са њима тиска испред бројних "штехкафића" (Stehcafe - кафић с ногу) гдjе се послужују виршле са каријем и пиво.

Филмови су углавном квалитетни, а ове године се за Златног медвjеда намеће 19 остврења, међу којима су "Taxi" Иранца Џафара Панахија, "Queen of the Desert" Вернера Херцога, "45 Yeats" Ендруа Хејга, "Journal d'une femme  de chambre" Беное Жакоа и "Кnight of Cupc" Теренса Малика.

Берлинале није само филм, било да је ријеч о играном или документарном. Читава једна селекција посвећена је ТВ серијама. Публика је 2013. имала прилику да на фестивалу открије две епизоде минисерије "Top of the Lake" Џејн Кемпион, а прошле године другу сезону "Куће од карата".

Ове године биће приказане прве епизоде "Better Cal Saul ", спин-офа хит серије "Чиста хемија". А у жељи да дефинитивно сруше зид између великог и малог екрана, организатори су позвали Метјуа Вејнера, творца серије "Људи са Менхетна", да буде члан главног жирија.

На Берлиналу посебно мјесто има и гурманлук: уназад 10 година, кулинарске вjештине имају своју засебну селекцију, "Culinary cinema", са програмом кратких, дугометражних и документарних филмова у избору двојице активиста тзв. Slow food-а.

Сваке године, вечерњу пројекцију прати банкет који припрема неки познати кувар. "Висока" гастрономија је на цијени, али се не запостављају ни брза храна ни кобасице, која је главни актер кратког филма без ријечи "Wurst".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана