Берлин: Судар минимализма и модерне фотографије Наташе Крагуљ

Мирна Пијетловић
Берлин: Судар минимализма и модерне фотографије Наташе Крагуљ

Берлин - Необична комбинација минимализма и модерне фотографије представљених кроз изложбу "Лица" талентованог умјетника из Бањалуке Наташе Крагуљ, привукла је велику пажњу публике и стручне критике у Берлину, гдје је постављена у галерији "Ори" до 31. јануара.

Наташа је, заједно са својим "Лицима" све вријеме изложбе у Берлину, а за "Глас Српске" је испричала да је пресрећна и презадовољна реакцијама публике и цјелокупном атмосфером која влада у галерији.

- Што се тиче саме изложбе, све протиче заиста савршено. Ако узмем у обзир сав мој страх, од преноса слика преко границе и то да сам се у овај огроман пројекат упутила сама, презадовољна сам - испричала је Крагуљева.

Поставку назива "Stand still and look pretty" чини десет слика из циклуса "Лица" које су урађене на папиру, а на којима ова млада умјетница истражује карактерне особине својих пријатеља и познаника.

- Мој умјетнички изражај у ствари почива на детаљима на одјећи, која је на сликама представљена изузетно богатим колоритом. Слике које радим спадају у једну врсту карикатуре, коју карактерише преувеличавање елемената на лицу, што је у ствари и чини занимљивом и посебном. Тако да је мене окупирало, као умјетника то како представити особу на такав необичан начин - појаснила је Крагуљева.

Она је додала да, док лица представљају један оивичен полигон, на којем, понекад, нису заступљени никакви елементи, одјећа је препуна ситних модних детаља попут беџева, лептир машни и кравата.

Када је у питању умјетничка атмосфера у галерији "Ори", у којој излаже, Наташа није могла да сакрије одушевљење.

- Људи из галерије су заиста јако љубазни и срдачни, те су све вријеме истицали да су они ти који су почаствовани што су изложили моје слике. Чути тако нешто, заиста је било дивно - истакла је ова млада умјетница.

Додала је да је најсрећнија, у ствари, када слика и ствара нова дјела.

- Када запрљам своје руке бојама, када заборавим на глад, на свијет око себе, кад се фокусирам само на то да лице које стварам буде колористички разиграно, срећна сам - казала је Крагуљева.

Ова академска сликарка и графичарка је истакла да младим умјетницима у Бањалуци не недостаје самоиницијативе, већ више излагачког простора и људи који имају повјерења и слуха за њихова питања и молбе.

- Наше умјетнике више цијене у иностранству него на "домаћем терену" и то је заиста поражавајуће, јер кад излажемо не представљамо само себе, него и мјесто из којег долазимо - закључила је Наташа Крагуљ.

Публика

- Ако узмемо у обзир да сам у Берлину странац за кога нико није ни чуо, задовољна сам посјећеношћу, али и цјелокупном атмосфером самог отварања. Изложба ће бити отворена до 31. јануара, а у међувремену, истражујем берлинске биоскопе и свјетску кинематографију - рекла је Наташа Крагуљ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана