Берина Шушчевић: Умијећем удахнула живот Сњешкову

Мирна Пијетловић
Берина Шушчевић: Умијећем удахнула живот Сњешкову

Моја највећа инспирација у раду на "Сњешкову" била је моја кћерка Срна. Дјеца гледају виле, меде, балерине, чудна шумска бића својим дивним очима, јер код њих још није јасно подвучена разлика између маште и стварности. Циљ ми је био да кад свако дијете уђе у "Ледену бајку" да му први утисак буде "Вау, како је лијепо!"

Испричала је ово за "Глас Српске" сценограф у Дјечијем позоришту Републике Српске Берина Шушчевић и истакла да је била задовољна урађеним послом, када се њена кћерка одушевила.

- У дјечијим срцима рођењем је све чисто и лијепо, а ово је неко чудно вријеме агресивних цртаних филмова и углавном бесмислених реклама које се саме намећу и од којих дјецу тешко можемо заштитити. Заборављамо да их треба учити да задрже љепоту и њежност коју имају у себи - истиче Шушчевићева.

Она је нагласила да би се читава идеја реализовала, посебно се ангажовао редитељ Александар Пејаковић, а почетна идеја је била публици дати нешто више од саме новогодишње представе пошто је то период кад кроз Дјечије позориште РС прође заиста велики број људи и дјеце. "Сњешково" је читав пројекат на којем је радио тим људи са директором дјечијег позоришта Предрагом Бјелошевићем на челу.

- Мој задатак је била "Ледена бајка" која је требало да буде постављена у Изложбеном салону Дјечијег позоришта РС, на самом улазу кад дјеца и родитељи долазе по пакетиће да већ тад доживе празничну чаролију - испричала је Шушчевићева.

Кроз "Сњешково" су посљедњих дана прошла бројна дјеца која су имала прилику да се друже са Дједа Мразом и Светим Николом, Сњешком Бијелићем.

- Сваки дан је осмишљен неки интересантан програм за дјецу, било то да су бајке које чита Свети Никола или Дједа Мраз, школице плеса или сликања, читање поезије или прозе за дјецу, фотографисање у "Кући Светог Николе и Дједа Мраза" и слично. "Ледена бајка" је имала задатак да да само тај бајковити увод у читаву лепезу интересантних садржаја за дјецу - испричала је Берина.

Припреме су, наглашава Шушчевићева, трајале око два мјесеца.

- Заједно са редитељем Пејаковићем сам осмишљавала једну по једну причу. Највише је било посла у вези са конструкцијом које би уоквиривале те приче. Затим требало је познавати све представе које су играле и играју и из њихових сценографија издвојити детаље који су интересантни и који би заједно творили неку нову зимску причу. Тако да су се на крају некад и из три представе сложиле коцкице у једну цјелину - открива процес настанка ова умјетница.

Тако су се у "Сњешкову" нашле, као лутке из "Музеја лутака" као што су лутке из представе "Пинокио" и "Мала Елфа", тако и лутке које нису никад до сада биле излагане, а то су лутке из представе "Дон Кихот" и медвједи из "Сњежне краљице".

- Напорно су радили сви људи из техничког сектора Дјечијег позоришта, а посебно мајстор свјетла Саша Шуман који је радио и на реализацији свјетлосних ефеката - рекла је Шушчевићева.

Ова умјетница и академски сликар већ неколико година ради као сценограф у Дјечијем позоришту РС. До сада је урадила велики број сценографских и ликовних рјешења за представе које се играју на даскама овог театра. Ипак, једна јој се посебно урезала у сјећање.

- Везана сам за сваку своју сценографију коју сам радила, али ако морам, онда бих издвојила "Петра Пана". Сјећам се како је кад је на крају све заједно било постављено и кад су глумци заиграли, та  представа постала некако "велика". И данас кад помислим на њу, имам тај осјећај - закључује Берина Шушчевић.

Изложба

Поред сценографије у Дјечијем позоришту РС, Берина Шушчевић се активно бави и сликањем, а тренутно се у њеној умјетничкој радионици припрема нова изложба.

- Полако спремам изложбу слика малог формата, али још увијек не знам кад ће бити готова, јер желим да буде велики број слика, будући  да је у првом  плану мали формат слике - најављује Шушчевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана