Београдској публици представљени награђени књижевници из Српске

Срна
Београдској публици представљени награђени књижевници из Српске

Београд - Стихом и ријечју вечерас се београдској публици у Удружењу књижевника Србије представило шест књижевних стваралаца из Републике Српске који су награђени на различитим такмичењима на српском говорном подручју и ван њега.

Један од лауреата и добитник прве награде "Златна сова" за роман "Ноћ на Уни" Ранко Рисојевић истакао је да је њему и његовим колегама част што су вечерас у дому Удружења књижевника Србије, која је дом свих који на српском језику пишу и стварају.

Своја дјела, кроз одломак и стих су осим Рисојевића, читали и Зоран Костић, Предраг Бјелошевић, Тања Ступар Трифуновић, Ранко Павловић и Александра Чворовић.

У краткој поздравној ријечи предсједник Удружења књижевника Србије Радомир Андрић истакао је да су "сви присутни вечерас награђени, јер су награђени међу њима" и напоменуо да су дјела књижевника са друге стране Дрине одувијек била и јесу "значајне притоке српског језика".

"Наш род и наша књижевност не би била то што јесте без једног Јована Дучића, Петра Кочића, Иве Андрића и других. Ми смо једно и ту нема издвајања. Књижевници из Републике Српске вечерас су у своме дому и ми смо жсвојтеж", поручио је Андрић.

Предсједник Удружења књижевника Републике Српске Јованка Стојчиновић Николић нагласила је да књижевне ствараоце Српске и Србије спаја писана и духовна ријеч, која превазилази све политичке и економске баријере.

"Управа је донијела одлуку да вечерас, баш овдје, представимо наше награђене писце и пјеснике и да им тако дамо подстицај за даље успјехе", рекла је Николићева.

Директор Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић каже да је ово књижевно вече проистекло из успјешне сарадње које извјесно вријеме имају Представништво и Удружење књижевника Србије, а резултирало је и потписивањем заједничког меморандума о сарадњи.

"Након потписивања меморандума имали смо низ успјешних заједничких манифестација. И вечерашње представљање књижевника плод је те сарадње. Ми смо већ на протеклом Сајму књига у Београду имали прилику да се са њима дружимо", подсјетио је Цицовић.

Награђени писци и пјесници сутра ће о свом стваралаштву говорити на Педагошком факултету у Бијељини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана