Београдски сликар Урош Ђурић за Глас Српске: Умјетност мијења свијет, а ми тога нисмо свјесни

Александра Маџар
Београдски сликар Урош Ђурић за Глас Српске: Умјетност мијења свијет, а ми тога нисмо свјесни

Венеција - Венецијанско бијенале у јеку је како медијске, тако и умјетничке пажње, па није необично то што се на улицама Венеције, могу срести познати ствараоци.

На отварању Павиљона Србије и Павиљона БиХ дошао је и сликар из Београда Урош Ђурић, лице познато из филма Срђана Драгојевића "Ми нисмо анђели". Ђурић је са великом пажњом обилазио павиљоне, али се са екипом "Гласа Српске" срео на свечаном отварању Павиљона БиХ "Универзитет катастрофе" Раденка Милака у продукцији Музеја савремене умјетности РС. Причу је почео утисцима са изложбе Демијена Хирста која је отворена на двије локације у овом величанственом италијанском граду, а енглеског умјетника ко је имао среће, могао је срести у шетњи Венецијом. На Бијеналу ће посјетиоци видјети све одличне и не неке тако сјајне идеје умјетника, међутим говорећи о овој теми, Ђурић истиче да ако је савремена умјетност велика у својој ширини, она увијек нађе пут до обичног човјека.

- Ишао сам на изложбу Демијена Хирста препуно је, његова поставка је посјећенија од београдских шопинг молова, што потврђује ову претходну мисао - додао је Ђурић.

Многе ствари, наглашава није могуће вербализовати, те се зато говори и разумије језик симбола.

- Савремен језик има своју симболику и визуелну компоненту која у рукама мајстора и те како нађе пут до публике. Зато ја не бринем за све оно што је истинска умјетност. Могу чак и за себе да кажем да су моје изложбе увек биле посећене - прича умјетник који је на ликовној сцени присутан од 1989, покретањем "Аутономистичког (анти)покрета" са Стеваном Маркушем.

Вјерује да је умјетност  увијек мијењала свијет.

- Када учимо о историји ми заправо учимо и о историји уметности која је мењала свет, а нисмо тога ни свесни.

Нема лаких послова, сваки посао има своју тежину и посвећеност на разним нивоима, уметност није ни на каквој привилегованој позицији у односу на друге струке. То је увек једна те иста прича, али је величанствена - сматра Ђурић.

Изложба у Бањалуци

Свестрани умјетник, који је почетком осамдесетих година XX вијека био протагониста београдске панк сцене, бубњар у бенду "Урбана герила" и чији су радови били селектовани за поставку у бечком Кунстхалеу гдје је излагао са Џефом Волом, Дејвидом Хокнијем и "Sonic Youth" тренутно радни на новом циклусу слика и нада се ускоро изложби у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана