Београдски сајам књига путем онлајн трибина "Отклон од дистанце"

Срна
Београдски сајам књига путем онлајн трибина "Отклон од дистанце"

БЕОГРАД - Међународни београдски сајам књига почео је реализацију дводневног онлајн трибинског програм под заједничким насловом "Отклон од дистанце", а организатори су истакли да им је жеља да покажу да поштовање епидемијских мјера не значи одустајање од културног живота.

Онлајн трибине Међународног београдског сајма књига приказују се од 13.00 до 16.00 часова на "Фејсбуку" Београдског сајма, а сви снимци ће бити доступни на "Јутјуб" каналу Сајма.

Током ова два дана од 13.00 до 16.00 часова, у свечаној сали управне зграде Сајма биће одржано осам разговора, у којима ће учествовати истакнути представници домаће књижевне и шире културне сцене.

Разговараће се о Меши Селимовићу, Бориславу Пекићу, преводилачком позиву, књижевности за децу, јубилеју манастира Шишатовац, проблему периодизације савремене српске књижевности и о начину на који су домаћи медији функционисали и функционишу у доба пандемије.

Уредник програма Београдског сајма књига, писац Вуле Журић рекао је за "Спутњик" да су од 50 трибина које су биле припремљене за овогодишњи Сајам књига одабрали најзначајније.

"Данас је велика ствар одлучити се негде ићи и бити у друштву. Управо смо због тога овај програм назвали жОтклон од дистанцеж. Људи на трибинама неће кршити мере, али желели смо да покажемо да придржавање свих мера не значи одустајање од културног живота", истакао је он.

Журић је рекао да је ово мали допринос у тренутку када се скоро ништа не дешава, када људи у позориштима, оркестрима покушавају чак и недељом од поднева да наступају.

"Хоћемо да покажемо да култура може да постоји чак и када не постоји физички простор за њено одигравање. То није проблем када су у питању књиге и људи који се књигама баве. Они могу да причају кад год хоћете и о чему год хоћете", рекао је Журић.

Још један од разлога за одржавање трибина, према Журићевим ријечима, јесте да покажу да је овим данима разноразних свађа у свијету, могућ смирен, добар разговор.

"Желимо да скренемо пажњу да људи и који не мисле исто о некој теми, могу лепо да разговарају, да се не посвађају, већ да једним одмереним тоном и добрим језиком кажу једни другима и свима нама шта мисле", додаје Журић.

Румунија је требало да буде почасни гост овогодишњег сајма књига, али разговори са страним ауторима, што је једна од значајних тековина Београдског сајма књига, овога пута изостају, док Журић најављује снимљене трибине са Московског сајма књига.

"Београдски и Московски сајам већ дуго сарађују и пред Нову годину ћемо емитовати неколико трибина које смо добили од колега из Москве. Направићемо неку врсту размене. Ако се ово покаже успешним, можда ћемо током пролећа реализовати још по неки циклус од ових трибина, све у наду да ће крај следећег оклтобра бити нормалан, а не жновонормаланж и да ће бити могућности да се одржи Сајам књига", додао је Журић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана