Београдски и бањалучки фестивали дјечије поезије спајају Србију и Српску

Srna
Foto: srna

БЕОГРАД - Београдски фестивал дјечије поезије "Мали победник" и бањалучки "Дјечије царство" спајају Републику Српску и Србију, Бањалуку и Београд, с тим што смо матица ми, у Бањалуци, рекао је Срни директор фестивала "Дјечје царство" Слободан Стошић.


Он напомиње да се пјеснички Фестивал београдских основних школа "Мали победник", са паузом од двије године када је организован онлајн, данас одржава по десети пут уз присуство такмичара и публике, као изборни фестивал за највећу међународну смотру дечије поезије у региону "Дјечије царство у Бањалуци.

"Овдје бирамо оне који ће представљати Београд у Бањалуци, имамо 43 финалиста, 20 млађих и 23 из старије групе. Сваке године имамо све већи број заинтересованих школа“, каже Стошић.

Он истиче да то шту се дјеца такмиче у Удружењу књижевника Србије представља велику част и нада се да ће неко од њих и кад одрасте наставити да пише, постати прави пјесник и члан Удружења.

Директор Фестивала "Мали победник" Соња Пјешчић наводи да је и ове године огромно интересовање дјеце за учешће и да су данашњи финалисти ушли у ужи избор од скоро 1.000 радова и преко 500 дјеце из више од 50 београдских школа. Како истиче, то и јесте циљ организатора – да се поезије приближи дјеци, али и да се дјеца упознају са Републиком Српском и Бањалуком и успоставе пријатељства.

"Многи од њих никада нису били у Бањалуци. Правимо мали мост, колико је у нашој моћи, између Републике Српске и Србије, али он је јако важан јер то су ти мали људи на којима остаје свет, па ћем у будућности имати свет где ће та повезаност бити још већа", навела је Пјешчићева.

Млади пјесници, финалиста конкурса, данас се такмиче за награде у двије категорије - од првог до четвртог и од петог до осмог разреда, биће додијељене по једна прва, двије друге и три треће награде у обје категорије, а жири ће прогласити и апсолутног побједника фестивала.

Фестивал организује удружење "Култарт" из Београда, уз подршку Представништва Републике Српске у Србији.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана