Београдски ФЕСТ почиње пројекцијом филма „Бартонова академија“

СРНА
Београдски ФЕСТ почиње пројекцијом филма „Бартонова академија“

БЕОГРАД - Међународни филмски фестивал – ФЕСТ почиње вечерас у Београду пројекцијом филма са вишеструким номинацијама за Оскара "Бартонова академија" Александра Пејна. Свечано отварање заказано је за 19.30 часова у "МТС дворани".

У овом остварењу, чији сценарио потписује Дејвид Хемингсон, скромни професор престижне америчке школе приморан је да током божићног распуста остане у кампусу и брине о неколико ученика који немају гдје да оду за празник.

У Пејновом филму, између осталих, играју Пол Ђамати, Доминик Сеса, Девајн Џој Рендолф, Кери Престон, Брејди Хепнер, Иан Доли, Џим Каплан, Ендру Гармен, Мајкл Провост и Џилијан Вигман. На овогодишњем ФЕСТ-у, који се одржава до 3. марта, биће приказани и бројни филмови које публика може видјети само на овом филмском фестивалу.

ФЕСТ ће затворити посљедњи филм недавно преминулог глумца Жарка Лаушевића "Руски конзул" - драматично остварење о кључним тренуцима зачетка косовске кризе. Филм "Руски конзул" је према роману Вука Драшковића режирао Мирослав Лекић, а пред публику доноси заплет који враћа у године које ће дефинисати будући суживот Срба и Албанаца на Косову и Метохији.

Публика ће моћи да види и посљедњи филм признатог великана екс-ју глумачке сцене Радка Полича "Памтим само сретне дане", о старијем господину који долази у ресторан и почиње да посматра госте.

У овогодишњем главном такмичарском програму биће приказано 17 филмова из цијелог свијета, међу којима су и копродукције које долазе из Бразила, Чилеа, Тајвана, Обале слоноваче, Катара, Русије, Швајцарске, Француске Аргентине, Луксембурга, Мауританије, САД, али Србије, Хрватске, Црне Горе Грчке, Бугарске, Румуније, те филмови из Њемачке, Шпаније, Кине и Израела.

Бројни филмови - фестивалски побједници стижу на ФЕСТ, као што су награђени филмови у Кану, Венецији, Сан Себастијану, Санденсу, као и добитници награда БАФТА и Златни глобус. Међу филмским хитовима које не треба пропустити су и филмови који на београдски фестивал долазе већ овјенчани престижним наградама, али и они који су у трци за награду Америчке филмске академије - Оскар

. Међу филмовима номинованим за "Оскара" су "Бартонова академија" Александра Пејна, француски филм "Анатомија пада" Жистин Трије, "Зона интереса" Џона Глејзера, те италијанско-белгијска копродукција "Ја капетан" Матеа Гаронеа.

Ту су номиновани филмови као што је документарац "Четири кћерке" у копродукцији Француске, Туниса, Њемачке и Саудијске Арабије режисерке Каутер Бен Ханије, док се умјетник Хајао Мијазаки представља анимираним филмом "Дјечак и чапља".

Овогодишњи ФЕСТ доноси нове филмове Александра Пејна, Акија Каурисмакија, Софије Кополе, Романа Поланског, Вудија Алена, Фернанда Труебе, Мајкла Винтерботома, Алекса де ла Иглесије и недавно преминулог Лукаса Ноле, те Влатке Воркапић, Луке Бурсаћа, Мирослава Лекића и Младена Ђорђевића.

Публици ће се представити домаћи режисери млађе генерације чија ће нова остварења бити премијерно приказана, од којих три у такмичарском програму, а ријеч је о филмовима "Радничка класа иде у пакао" Младена Ђорђевића, "Јорговани" Синише Цветића и "За данас толико" Марка Ђорђевића.

Публика ће моћи да погледа филмове попут "Самсара" шпанског режисера Луиса Патиња или филма "Сидони у Јапану" са Изабел Ипер у главној улози, затим филм Годфрија Ређоа "Било једном у времену", драма Лисандра Алонсоа "Еурека" са Виго Мортенсеном и Киаром Мастројани у главним улогама.

Пионир тибетанског новог таласа Пема Цеден - режисер, сценариста и писац који је на фестивалима освојио више од 40 награда долази са драмом "Снијежни леопард", а ту је и драма белгијског режисера Баса Девоса "Овдје", као и француски режисер Елис Жира са филмом "Сидони у Јапану". Француски режисер и сценариста Катрин Бреја представиће се драмом "Прошло љето", а биће приказан и филм "Моја мала ноћна тајна" руског режисера Наталије Мешчанинове, данска драма "Тихи траг" режисера Малене Чои поријеклом из Јужне Кореје, као и "Моје љето са ајкулом" - деби италијанског режисера Давида Ђентилеа. Карте за отварање и затварање 52. ФЕСТ-а коштају 1.000 динара, а за пројекције од 400 до 600 динара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана