Београдске улице пред цијелим свијетом

Г.С.
Београдске улице пред цијелим свијетом

Изложба уличне умјетности и графита Београда “Take III – Loving Street art Belgrade” у виртуелном простору прва је поставка овог типа, а доступна је публици из цијелог свијета на платформи VR-All-Art.

На изложби је представљено више од 40 радова које су домаћи и страни аутори стварали на улицама Београда, тако да ће посјетиоци из цијелог свијета имати прилику да приступе изложби путем веб странице са било којег компјутера или лаптопа.

Циљ изложбе је да омогући јединствено умјетничко искуство и упознавање са графитима и уличном умјетности Београда.

Историчарка умјетности и ауторка изложбе Љиљана Радошевић је истакла да је ријеч о иновативном приступу у представљању уличне умјетности и графита, који ће омогућити упознавање са дјелима која су стварана на улицама Београда.

- Иако ништа не може да замени посматрање и истраживање графита и уличне уметности у реалном простору, у последњој деценији, а посебно у 2020. години је постало очигледно да нове технологије дају додатну димензију овој области уметности - рекла је Радошевићева.

Када “закораче” у простор изложбе “Take III – Loving Street art Belgrade” посјетиоци могу да прегледају више од 40 радова подијељених у категорије: стара школа графита, сарадња више умјетника, карактери, шаблони, наљепнице, мурали итд.

Изложена дјела прате текстови који описују контекст у којем су изабрани радови настајали и пружају увид у историју развоја графита и стрит арт културе у Београду. Текстови су на енглеском језику, а могуће је и аудио праћење изложбе.

Поред изложбе, у простору је постављена и виртуелна реплика једног београдског зида у природној величини.

Аутор пројекта је организација “Street Art Belgrade”, чији се чланови преко двије деценије баве истраживањем, документовањем и популаризацијом уличне умјетности и графита. За изложбу су изабрани радови који су били најпопуларнији на “Инстаграм” страници “Street Art Belgrade” у претходном периоду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана