Београдска умјетница Бојана Бан свијет инсеката оживљава на платну

Дејан Јовичић
Београдска умјетница Бојана Бан свијет инсеката оживљава на платну

Србац - Микросвијет Бардаче једна је од главних инспирација академске сликарке Бојане Бан из Београда која умјетност проживљава на сваком кораку, а тренутно ствара у оквиру једне од најстаријих колонија у Републици Српској, "Бардача 2017".

Академију ликовних умјетности и постдипломске студије завршила је у Београду прије више од четири деценије, а од тада до данас учествовала је на 70 заједничких и имала 20 самосталних изложби широм свијета.

Подједнако успјешно израђује слике, цртеже, графике и скулптуре, а свој умјетнички изражај испољила је и у изради икона у дрвету, илустрација и кућног намјештаја.

Иако најчешће воли да осликава старе зидове и прозоре, у њеним радовима често доминира свијет инсеката које је чак и у Бардачи преточила на сликарско платно.

Први од предвиђена три рада које је урадила у бардачком природном резервату била је буба коју је затекла између ролетне и прозорског стакла. Била јој је веома интересантна, скицирала ју је и насликала готово за један дан.

- Бубе су једна од мојих главних преокупација. Почела сам још од краја осамдесетих година да израђујем мале скулптуре, а тада сам закључила да је најбоље да почнем правити бубе које обликом нису сасвим дефинисане. На тај начин могу испољити слободу креативности и пустити машти на вољу. Кренула сам са скулптурицама које се могу носити и као брош, па све до оних већих чија дужина износи метар и по - каже Бојана.

Након што је у Београду организовала изложбу ових скулптура, добила је понуду да организује сличну изложбу у Мадриду, која је била веома успјешна.

- Представила сам своје радове у једној мадридској галерији одакле носим позитивна искуства, а већ припремам нову изложбу која ће идуће године поново бити одржана у Београду - истиче Бојана.

Још као студент почела је да израђује иконе у дрвету које су биле тако вјеродостојне да су стручњаци из многих завода за заштиту споменика културе помислили од њених радова да су оригинали.

Божанственост природе

Бојана до сада није имала прилику да учествује на колонијама које су организоване на простору РС и БиХ. За сада носи позитивна искуства из Бардаче иако ју је веома погодила девастација овог природног резервата.

- Природа у Бардачи је божанствена и била би много љепша да готово сва језера нису исушена. Права је штета да се овакав природни рај уништи и засади кукуруз. То је незамисливо - сматра умјетница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана