Београдска премијера филма Анђео са горе Заглавак

Срна
Београдска премијера филма Анђео са горе Заглавак

Београд - Документарни филм "Анђео са горе Заглавак", посвећен руским добровољцима који су се борили за српски народ током рата у БиХ, премијерно је приказан вечерас у Руском дому у Београду.

Филм редитеља Петра Недељковића, за који је сценарио написала Љиљана Булатовић - Медић, говори о погибији 20-годишњег руског добровољца Константина Богословског приликом херојске одбране Вишеграда 12. априла 1993. године.

Ријеч је о филму који је награђен ове годне на Фестивалу "Златни витез" у Москви.

Богословски је био један од руских добровољаца, који су дошли на вишеградско ратиште и улили нову снагу српским борцима измореним сталним нападима.

Погинуо је у нападу муслимана на брда Заглавак и Столац, која су била од стратешког значаја за одбрану Вишеграда.

Филм садржи изјаве команданата Вишеградске бригаде и сабораца који су били свједоци Константинове погибије, као и његове мајке Људмиле, која је присуствовала београдској премијери.

Бивши командант Вишеградске бригаде Војске Републике Српске Лука Драгићевић истакао је, обраћајући се публици, да је овај филм "у функцији борбе против фашизма". Он сматра да треба још снимити оваквих филмова ради будућих генерација и очувања сјећања на борбу.

Љиљана Булатовић - Медић оцијенила је да је овај филм борба за истину и правду, а Константин и његови другови анђели који су се борили против фашизма.

Пројекцији филма у Руском дому присуствовали су и Дарко Младић, син генерала Ратка Младића, адвокат Горан Петронијевић, атаман - козачки пуковник Војислав Видаковић и бројна публика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана