Београдска филхармонија свира дело преминулог Зорана Ерића 2. фебруара

Танјуг
Београдска филхармонија свира дело преминулог Зорана Ерића 2. фебруара

БЕОГРАД  - Београдска филхармонија се опрашта од драгог сарадника и колеге, композитора Зорана Ерића, једног од најзначајнијих српских савремених композитора који је преминуо 20. јануара у Београду, пише у саопштењу Београдске филхармоније.

У јубиларној сезони оркестра, Филхармонија је поново ставила на програм "Шест сцена-коментара", као дјело је које је обиљежило новију историју оркестра и које ће бити изведено на концерту 2. фебруара у Коларцу, саопштили су из Филхармоније.

Већ је прва сарадња Београдске филхармоније са младим композитором 1975. године показала да се ради о великом таленту. Тада је Филхармонија са успјехом извела његово прво оркестарско дјело, кореографску слику за оркестар „Иза сунчевих врата“, коју је наредне године представила и на Дубровачким љетним играма, а исте године и на шест концерата на турнеји по Њемачкој. Међународну промоцију Ерићевих дјела, Филхармонија је наставила са остварењем Cartoon у Москви 1995. године, а нарочито са шест-сцена коментара за три виолине и оркестар које су изведене на седам концерата Шведске турнеје 2006. године. Зоран Ерић је био резиденцијални композитор сезоне 2003-2004, а Београдска филхармонија му је у сезони 2016-2017 поручила дјело Списак бр. 2.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана