Бенксијева инсталација на музичком фестивалу у Гластонберију

Танјуг
Foto: Агенције

ЛОНДОН - Прослављени улични, стенцил умјетник Бенкси наводно стоји иза контроверзне инсталације на музичком фестивалу у Гластонберију гдје је макета чамца са лажним мигрантима поринута у масу током наступа рок групе Идлес.

Бенд је касније тврдио да нико од чланова групе није био свјестан шта се догађа све док нису сишли са бине, преноси лондонски таблоид Стандард.

Међутим наступ Идлес је обиљежио провокативан позив публици у Гластонберију да скандира увредљиву поруку британском краљу и да узвикује "примирје одмах" у вези са ратом у Појасу Газе.

Макета чамца са мигрантима је поринута током пјесме Идлеса која говори о имигрантима са стиховима "Мој брат по крви је имигрант / Леп имигрант... Он је од костију, он је од крви / Он је од меса, он је направљен од љубави / Он је направљен од тебе, он је направљен од мене".

Банкси има богату историју својих креација изложених током разних фестивала, а посебно током фестивала у Гластонберију. 

Између осталог, дизајнирао је панцирни прслук са британском заставом који је 2019. године носио британски репер и аутор Стормзи током свог наступа на стејџу Пирамиде у Гластонберију, а 2014. године је возио камион за превоз стоке из којег су вириле главе животиња-играчака.

Током неколико ранијх фестивала у Гластонберију, од 2010. па до 2022. године на 50-годишњицу фестивала, приказивана су бројна Бенскијева стенсил дјела.

Проблем миграције је велика тема на овогодишњем фестивалу у Гластонберију, а од посјетилаца се, између осталог, тражи и да испуне упитник британске владе за добијање држављанства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана