Бекјареву Ћуран, Сокићевој спомен-плоча

Приредила: Александра Глишић
Бекјареву Ћуран, Сокићевој спомен-плоча

Бањалука - За глумца Ивана Бекјарева Свјетски дан позоришта био је посебно свечан, јер му је у недјељу увече уручена награда "Златни ћуран" за животно дјело.

Највећа награда фестивала "Дани комедије" стигла је као круна каријере за популарног позоришног, филмског и телевизијског глумца.

Уручењем признања и читањем поруке поводом Свјетског дана позоришта руског редитеља Анатолија Васиљева, у Јагодини је спуштена завјеса на 45. позоришни фестивал најбољих комедиографских остварења Србије "Дани комедије". Стручни жири фестивала најбољом представом је прогласио "Родољупце" Јована Стерије Поповића, у режији Андраша Урбана, у извођењу Народног позоришта Београд. "Родољупци" су добили и специјалну награду фестивала за колективну глумачку игру дневног листа "Политика". Најбоља представа по оцјени публике је "Клаустрофобична комедија" Душана Ковачевића у режији Дарка Бајића у извођењу Звездара театра из Београда.

Овог великог дана за све оне који на било који начин припадају театру, откривена је спомен-плоча великој умјетници Ружици Сокић, испред истоимене фондације у Крунској улици у Београду. Глумица Рада Ђуричин је нагласила да великој глумици Београд на овај начин захваљује за све радости које је својим раскошним даром овом граду даровала.

- Не само Београду, са позориштем у срцу Ружица је стизала и у касабе и у паланке, у градове и метрополе, на мале камерне сцене и под светла великих позорница - рекла је Ђуричин.

Свјетски дан позоришта обиљежен је и у театрима у Бањалуци, а најмлађа публика имала је прилику да погледа представу "Гуливер у земљи Лилипутанаца". У Градском позоришту "Јазавац" одиграна је комедија "Цело тело ту ме боли", док су глумци Бањалучког студентског позоришта у Клубу културе "Бункер" извели представу "Бабе".

Улоге које освајају

- Изузетно глумачко умеће Ружице Сокић освајало је све, и сиромашне и неуке и богате и упућене, а освајаће и убудуће њене блиставе улоге које су обележене на филмским тракама и телевизији и биће важне и подстицајне за оне који тек долазе, који ће је тек гледати - рекла је Рада Ђуричин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана