Бећковић: У лику Светог Саве сачувано све што је српски народ створио

Срна
Бећковић: У лику Светог Саве сачувано све што је српски народ створио

БЕОГРАД - Академик Матија Бећковић, добитник Светосавске повеље Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ "Просвјета" из Београда, сматра да би лик Светог Саве могао бити у личној карти цијелог српског народа, јер је у њему сачувано све што је тај народ створио и урадио.

Бећковић истиче да је Свети Сава збирно име српског народа.

"Свети Сава је први српски писац чије име и презиме знамо. Било је писаца и пре њега, али не знамо њихова имена. Све што су писали и стварали, опет се у њему родило и препородило. Имамо прву здраву реченицу написану на српском језику руком Светог Саве", рекао је Бећковић.

Он истиче да - шта год да причамо, причамо о Косову и Метохији и, куд год идемо, тамо стижемо.

"Ту смо постали хришћани, изабрали смо царство небеско, истину и веру у победу истине и правде кроз векове. Ту су се под нашим именима појавили библијски ликови. На нашој земљи се поновило јеванђеље, а то је била и победа поезије", рекао је Бећковић.

Он је поручио да није случајно да је косовски циклус круна српског пјесничког стварања и да је Лазар био пјесник, те подсјетио да су и Лазарова дјеца били пјесници.

"Његова кћерка и син Стефан који је написао жСлобо љубвеж и који је испричао на косовском стубу целу ту причу, па завршио оним славним стиховима: жНе знам, Бог зна", рекао је Бећковић за "Спутњик".

Он је истакао да је будућност народа неизвјесна, али да се не смије заборавити шта је најважније, а то су брига о култури, љубав, вјера, језик и писмо.

Бећковић је указао да су то знали и прије 120 година оснивачи "Просвјете" - првих 35 писмених Срба у БиХ.

"Још у то време наши људи су знали шта је најважније за будућност и опстанак нашега народа. Постојало је веровање да је језик способан да створи државу /…/Идеја да поезија може духовно да уједини народ и да је то јединство важније од сваког другог такође је дуго трајала", каже Бећковић.

Упитан вјерује ли да ће у Црној Гори, која је дуго имала проблем са Светосављем, стопе Светог Саве сад бити уочљиве, Бећковић је поручио да се у Црној Гори десило оно што су многи вјеровали да се неће десити никада.

"Али и тај глечер се одломио и никада се неће вратити тамо где је био. Они су се борили са тим стопама и говорили да то није Сава Немањић, него Сава Поповић или неко другог презимена", рекао је Бећковић.

Он је указао да онај ко је спаљивао Светог Саву није знао да је сваку ту варницу расијао у душу његовог народа.

"Кад је неко неког питао како има извор Светога Саве на врху Дурмитора, такозвана Савина вода, како може да избије вода на врху неке планине, овај је рекао: жУзми иглу па удари човека у теме и видећеш да ће шикнути увис његов кровотокж. Тај крвоток једнога народа кружи по Савиној земљи и избио је на врх Дурмитора", поручио је Бећковић.

Бећковићу је данас уручена Светосавска повеља Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ "Просвјета" из Београда уз образложење да је ријеч о највећем живом српском пјеснику чија поезија се у овим превирућим временима јавља као охрабрење и путоказ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана