Бећковић промовисао књигу “Овамо намо“

СРНА
Foto: СРНА

БИЈЕЉИНА- Академик Матија Бећковић промовисао је вечерас у Бијељини књигу "Овамо намо" и поручио да је наша отаџбина иза планина, гдје се дижу Дечани и цвјетају божури.

Говорећи о значају Косова и Метохије за српски народ у препуном Културном центру Епархије зворничко-тузланске, Бећковић је указао публици кроз своје пјесме на велика дјела Светог Саве, цара Лазара, патријарха Павла, краља Петра Другог Карађорђевића и других знаменитих Срба.

Он је изразио задовољство што се налази у Семберији, у којој је живио "српски Хомер" Филип Вишњић, за кога је рекао да је "видио више без очију него сви који су имали очи".

"Живимо у време када се говори да је време поезије прошло, а у ствари је дошло. Иако у телефону данас имамо више него што је некада било у целој земљи, да неко чува овце на Романији, а посећује оперу у Бечу или посматра изложбу у Њујорку, он ипак долази овде где зна да га слуша мелодије свога матерњег језика, то само доказује да смо ми били и остали песнички народ", рекао је Бећковић новинарима уочи промоције књиге.

Бећковић се током данашње посјети Бијељини у Гимназији "Филип Вишњић" ученицима и наставном особљу обратио пригодним говором, у којем је скренуо пажњу на важност учења и хода путевима који су раније искрчили наши научници.

"Ево гледам ова лица која се налазе на зиду ваше школе. Неке од њих сам лично познавао. Иву Андрића, Милоша Црњанског, напримјер... Ено га горе Јован Дучић. Он је био учитељ у Бијељини тако да ви сви, који сте сада овдје ученици можете да имате тај путоказ који Дучић није имао, и можете га стићи. Он се није зауставио док није постигао све што је себи задао", рекао је Бећковић.

За крај дружења, на молбу из публике, академик је из своје мале биљежнице присутнима изрецитовао своју пјесму "Ниси ти више мали".

Бећковић је присуствовао и изложби "Матија у семберској равници" аутора Драгане Типсаревић, која је данас отворена у Галерији Центра за културу "Семберија".

У оквиру изложбе учествовао је и народни гуслар Радован Пековић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана