Бечки културни сектор биљежи највећу финансијску катастрофу од 1945.

ГС
Бечки културни сектор биљежи највећу финансијску катастрофу од 1945.

Ова година је у свијету музике требало да буде посвећена 250. годишњици рођења Лудвига Ван Бетовена, али је због вируса корона Беч - храм музике - како га називају, потпуно је утихнуо.

Ноте не одзвањају ни једном од свјетских престоница музике а цијели тај сектор економије је забринут за своју будућност.

"Бечка национална Опера у нормалним временима личи на мравињак у коме је 1.000 људи активно. Кућа је тиха ових дана и то је емоционално веома исцрпљујуће" каже директор Опере Доминик Мејер.

У нормалним временима у Бечу се свира, пјева и слуша музика као што се удише ваздух. Фестивали се ређају један за другим у граду који увијек пружа могућности да се ужива у умјетничкој музици.

Али за велике музичке куће Беча сезона је брутално прекинута прије месец дана када су све сале затворене у оквиру борбе против Ковида - 19.

"Културна понуда Беча је у нормалним условима, упоредива са оном коју предлажу свјетске метрополе од пет милона становника иако град има 1,8 милиона. То привлачи три четвртине од осам милиона посјетилаца годишње", истиче директор градске туристичке организације Норберт Кетнер.

Три опере, двије концертне сале... ови храмови музике свако вече привуку 10.000 слушалаца. А да би се добио годишњи абонман за концерте Бечке Филхармоније потребно је чекати 14 година.

За град безбрижних валцера заустављање ове "машине културе" слути финансијску катастрофу без преседана највећу још од 1945.

"Бечка Опера редовно приходује дневно 131.000 евра. Она је и витални дио економских плућа града јер пуни шест-седам хотела као и ресторане у близини", указује Мајер.

Прве жртве замирања музичког живота су умјетници, којих је град препун.

"Требало је да пјевам Арабела у мају, да гостујем у Торонту, Истанбулу , Паризу.." каже за АФП тенор Мишел Шаде док се баритон Флоријан Беш жали да му је отказано 30 концерата са дјелима Шуберта.

"Организатори се позивају на уговорну клаузулу о вишој сили. Не добијамо никакву оштету", кажу уметници.

Агент-менаџер оперских пјевача и диригената Лоран Делаж каже да уговори у највећем броју случајева не предвиђају обештећења. Одлагање извођења опере је, практично, немогуће јер су програмиране годинама унапријед. Декор и костими сада ничему не користе.

"Када пројекат падне у воду, читав један микросистем се урушава. Техничари, мајстори свјетла, пјевачи... су уложили шест мјесеци свог живота у пробе и сада су "закуцани" у својим кућама без динара будући да су, према правилима, плаћени тек на вече премијере", каже оперски режисер Бенџамин Пренс.

Пошто за ову врсту активности нема система накнаде за незапослене аустријска влада је одлучила да сваки умјетник добије 1.000 или 2.000 еура мјесечно у наредних 16 недеља.

Иако је Аустрија предвидјела прогресивно ублажавање мјера карантина, не може се предвидети када ће културне манифестације поново отпочети јер свако веће окупљање може поново да покрене епидемију.

"Почињем да вјерујем да представа неће бити прије септембра. Култура је у ДНК сваког човјека не можемо се ње лишити" каже Кетнер а пјевач Флоријан Беш додаје да "и без представа настављамо да пјевамо. Никад није било више музике на мрежама. Ништа нас не може ућуткати".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана