Бечки концерт: Јансонс насљеђује Мехту

Б92, Танјуг
Бечки концерт: Јансонс насљеђује Мехту

Овогодишњим Новогодишњим концертом Бечке филхармоније, који се директно преносио на свим меридијанима, дириговао је чувени Зубин Мехта, док ће сљедеће године његово мјесто заузети диригент из Летоније Марис Јансонс, саопштено је првог јануарског дана у Бечу.

Програмом којим је дириговао Зубин Мехта доминирала су јдела породице Штраус, али су се на репертоару нашла и дјела која ће први пут бити изведена на овом концерту. Међу њима је било изведено и дјело "Шампањ галоп" Данца Ханса Кристијана Лумбјеа, кога зови "Штраусом сјевера".

Ово је пето Мехтино дириговање Новогодишњим концертом, а ове године, поред традиционалне посвећености породици Штраус, концерт је протекао у знаку три јубилеја: 650 година бечког Универзитета, 200 година Техничког универзитета и 150 година централне улице Беча - Рингштрасе.

Тематски Филхармонија је одата почаст Техничком универзитету изводећи полку Едуарда Штрауса и Јохана Штрауса млађег. Један члан породице Штраус, Јозеф Штраус, студирао је на бечком Техничком универзитету.

Новогодишњи концерт директно је емитован у 90 земаља свијета и 50 милиона људи имало прилику да са класичном музиком почне нову 2015.годину.

Сљедеће године част да диригује концерт припала је Марису Јансонсу. Овај Летонац посљедњи пут дириговао је оркестром бечке Филхармоније на Новогодишњем концерту 2012. године, а прије тога диригентску палицу држао је 2006.

Историја Новогодишњих концерата бечке Филхармоније датира из 1939.године, а првим концертом дириговао је Клеменс Краус.

Овај концерт се најприје звао Јозеф Штраус концерт или Академија филхармоније и тек је 1946. званично преименован у Новогодишњи концерт.

Најприје су диригенти попут Крауса, Вилија Босковског и Лорина Мазела дириговали годинама Новогодишњим концртом, да би се почетком деведесетих увела пракса различитих диригената из године у годину.

Међу диригентима су били позната имена попут Рикарда Мутија, Херберта фон Карајана, Клаудиа Абадоа, Сиџија Озаве, Жоржа Претра и Данијела Баренбоима, који је имао част прошле године да стане за диригентски пулт концерта који се преноси уживо на све континенте свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана