Беч: Мехта и Филхармонија за 2015.

Танјуг
Беч: Мехта и Филхармонија за 2015.

Новогодишњим концертом Бечке филхармоније 2015.дириговаће Зубин Мехта, саопштио је један од најпознатијих оркестара у свијету.

Мехта, који је почасни члан Бечке филхармоније, тиме ће се наћи по пети пут (1990, 1995, 1998. и 2007.) за диригентским пултом концерта који се преноси уживо на све континенте свијета, и уврстиће се међу ретке диригенте који су до сада најчешће дириговали Новогодишњим концертом у Бечу.

Оркестар је одао признање Мехти, новим позивом, не само, како се наглашава, једном од водећих диригената нашег доба, већ и великом хуманисти.

Сарадња оркестра и Мехте, која је дуга 52 године, како је истакнуто у Бечу већ је одавно постала „љубавни однос”.

Иначе Мехта је рођен у Индији 1936.године, а студирао је у Бечу на Музичкој Академији гдје је учио код Ханса Сваровског, познатог као ствараоца диригената у Аустрији.

Он је најприје био диригент филхармонијског оркестра у Лос Анђелесу, којем је помогао да досегне до свјетске славе.

Тај успјех био је импресионирајући и за њујоршку филхармонију, која је Мехти понудила мјесто музичког директора, а тај посао је обављао од 1978. до 1991. Затим је био генерални музички директор Баварске државне опере.

Мехта, који се посветио подстицању младих у Индији, доживотни је музички директор Израелске филхармоније и почасни диригент многих даљих оркестара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана