BBC водич за прикупљање еротских умјетничких дјела

BBC
BBC водич за прикупљање еротских умјетничких дјела

Лондон - Први сусрет Наоми Вилциг са еротском умјетношћу догодио се прије двије деценије када ју је син замолио да му, преко свог дилера умјетнина, пронађе неколико "голицавих" комада за његов нови дом.

"У почетку нису хтјели ништа да ми покажу јер сам била близу 60 и нису вјеровали да би жена била заинтересована да прикупља ову врсту умјетности", каже Вилциг која је познати колекционар антиквитета. "Али, ја сам се враћала. Пронашла сам дјела за свог сина и открила сам овај дивни, непознати свет који показује историју човјечанства".

Сада 80-годишњакиња, ова удовица банкара живи на Флориди и прикупила је више од 4.000 комада еротске умјетности старих од 300. прије нове ере до данас.

Њена колекција, која укључује древне афричке статуе плодности, кревет са сценама из Кама Сутре и Рембрантове цртеже, изложена је у Свјетском музеју еротске умјетности, који је основала 2005. у Мајами Бичу, близу свог дома.

У музеју су изложбе и кинеске "јастучнице" - предивно илустровани водичи за секс који су поклањани младама да би се припремиле за прву брачну ноћ.

Тржиште се драматично промијенило, каже она: "Када сам ја почела, на сајмовима антиквитета нисте могли да видите акт. Сада је све отвореније."

Вилциг каже да је њена колекција "непроцјењива јер је већина ствари јединствена и незамјењива" али није жељела да открије колико је "тешка", пише BBC.

Све већа отвореност сексуалним темама у бројним земљама можда је подстакла и интересовање за еротску умјетност. Изненађујући успјех трилогије "Педесет нијанси Сива" поклопио се са извјештајима аукцијских кућа о јединственим "еротским" предметима који су продати за стотине хиљада долара.

Постоје опције и за нове колекционаре који немају толико велики буџет, пише британски сервис. Једна од њих је жанр јапанске шунге. Ове еротске слике углавном су рађене на дрвеним плочама и могу да се нађу за 500 долара.

Старија еротска литература сада се продаје за велике суме. Један од најпознатијих писаца, француски бонвиван из 18. вијека маркиз де Сад и његова књига "Недаће крепости" на Кристијевој аукцији "Драгуљи еротске библиотеке Тонија Фекете" отишао је за 134.800 долара.

"Људи који раде у овом пољу свјесни су да су овакве књиге изузетно ријетке. Неколико књига на Фекетеовој аукцији нису постојале ни у британској нити у француској библиотеци", каже Свен Бекер, специјалиста за књиге и рукописе у "Кристију".

У међувремену, у конзервативном Јапану, аверзија према шунгама (буквалан превод би био "прољећне сцене") полако нестаје.

"Младе жене су веома заинтересоване за шунгу. Воле да их гледају и пишу радове на ту тему. Дјевојке су много више заинтересоване од мушкараца", каже Митсуру Урагами, власник антикварнице у Токију и познати шунга колекционар.

"У едо периоду, када су шунге рађене, људи су били отворенији по питању секса. Јапанци су касније почели да се стиде такве умјетности. Али, начин размишљања се сада мијења", каже он.

Урагами је потрошио око милион и по долара на стварање сопствене колекције са око 1.000 шунги које су изложене 2013. на "Сотбијевој" изложби у Хонг Конгу.

За Урагамија, који поједине комаде позајмљује Британском музеју, дијељење је кључно.

"Порнографија је нешто што сами гледате али у едо периоду (1603-1868) шунге су се заједнички гледале, расправљало се о њима и дијелила њихова срећа", каже он. "Мени причињава задовољство да видим друге како откривају и уживају у шунгама."

Фери Бертоле, умјетник и колекционар кинеске еротске умјетности, био је опчињен када је прије 40 година, док је студирао у Амстердаму, наишао на колекцију еротских слика "Вртови уживања".

"Инспирисале су моје слике - јарке боје и композиција која је истовремено декоративна и суптилна", рекао је Бертоле чија колекција сада обухвата албуме, свитке, слоновачу, порцелан, бронзу и керамику.

Када нису на позајмици, његових 400 до 500 предмета налази се у добро обезбијеђеном складишту близу његовог дома у Холандији.

Бекер из "Кристија" каже да позната имена самим тим доносе и више новца, као што је случај са Де Садом или Хансом Белмером, њемачким умјетником познатом по надреалистичком стилу.

"Ту је и аспект јединственог. Сада влада глад за књигама гдје је умјетник урадио илуминације на стандардном примјерку. Књиге са оригиналним цртежима понекад оду за десет пута већу цијену од процијењене", рекао је он.

Слична је ситуација и са књигом која је имала интересантну историју.

Када је ријеч о шунгама, "звјерке" су Катсушика Хокусаи, Китагава Утамаро, Кастукава Шуншо, Сузуки Харунобу и Кеисаи Еисен, каже Урагами.

"Људи за Хокусаиа мисле да је био пејзажиста али је био добар и у шунгама. Његове шунге су динамичне са лијепим композицијама, фасцинантне", оцијенио је он.

Најбољи извор шунги су дилери који су специјализовани за слике на дрвету - "укијое", каже Урагами.

"Ако изабрете праве комаде који су у добром стању, профит ће доћи. Нису само важни умјетниково име и вриједност већ и ваши осећаји", тврди он.

Када је ријеч о класичним еротским књигама, некада и оштећене књиге достигну високе цијене, ако је ријеч о ријетким примјерцима.

На примјер, илустровано издање из 19. вијека најпознатијег еротског романа на енглеском "Фани Хил" Џона Клиленда продато је у новембру 2014. на "Кристијевој" аукцији за 2.500 фунти (3.913 долара) иако му је недостајало неколико страница. Разлог - то је једини "преживјели" примјерак тог издања.

Могућност да се пронађе риједак примјерак неког умјетничког дјела који је потцијењен сада, у вријеме интернета гдје је једним кликом могуће провјерити вриједност дјела, минимална је али Урагами наводи да, када је ријеч о шунги, ту постоји потенцијално тржиште.

"Многи и даље избјегавају шунгу па се ту добри комади проналазе релативно јефтино", открио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана