Басоманија подигла музичку љествицу

Мирна Пијетловић
Басоманија подигла музичку љествицу

Бањалука - Да професионална музичка сцена у Бањалуци подиже љествице квалитета, када је у питању изведба, али и заинтересованост публике за умјетничку музику, показао је и концерт контрабасиста, односно пета по реду "Басоманија".

Тако су се публици у вијећници Банског двора Културног центра у Бањалуци интересантним репертоаром представили студенти Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, Музичке академије из Сарајева, као и ученици Музичке школе "Владо Милошевић" из Бањалуке.

Ученици и студенти са класе професора Слободана Герића, али и гости из Сарајева, извели су дјела свјетских композитора: Баха, Еклеа, Кусевиског, Дилмана и Прота.

Међутим, овај наступ је много више од уобичајеног концерта. Како је за "Глас Српске" испричао академски музичар, контрабасиста Марко Ковачић, "Басоманија" је основана с циљем популарисања инструмента који је и те како харизматичан у соло свирању.

- "Басоманија" је настала прије 22 године у Београду по идеји проф. Герића. У Бањалуци је почела да се одржава прије пет година, а идеја "Басоманије" је да омогући младим контрабасистима јавни наступ и да покажу своје знање које су стекли кроз школовање. Желимо да популаришемо овај инструмент, као и да представимо могућности контрабаса у соло свирању - казао је Ковачић.

Марко је на концерту своју љубав према музици показао извођењем композиција Табакова, а одушевљена публика га је два пута овацијама враћала на бис.

- Публика је прилично слабо упућена у могућности свирања контрабаса. Навикли су га слушати по оркестрима, гдје углавном свира пратњу, мислећи да само томе служи. Али се изненаде када чују соло свирање и виде колики распон и могућности има - истакао је Ковачић и додао да се у пет година одржавања овог концерта публика прилично заинтересовала, али је још увијек потребно предано радити на популаризацији контрабаса.

LED екран

Контрабасиста Марко Ковачић поздравља идеју да се LED екран постави испред дворане, како би се публика привукла да уђе и послуша концерт.

- То је одличан потез, прије свега што пружа могућност људима да гледају концерт ако нема мјеста у сали, а с друге стране да људи који нису упућени у такву музику "у пролазу" могу да виде о чему се ради па се можда заинтересују. Добар медијски потез, који дефинитивно служи и популаризацији саме музике - мишљења је Ковачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана