Баш-челик у бајци 21. вијека

Александра Маџар
Баш-челик у бајци 21. вијека

Бањалука - Бајка је непревазиђено књижевно дјело, посебно за млађе читаоце. Данас се мање пише и ријетке су књиге бајки у савременој српској књижевности.

Ријечи су ово бањалучког књижевника Ранка Павловића који се осврнуо на значај Свјетског дана бајки који се обиљежава данас.

- Најбоље су бајке које баштине народно стваралаштво и утемељене су у народном предању. Међутим, оне морају бити савремене како би одговарале сензибилитету данашњег дјетета - истакао је Павловић.

У свом књижевном опусу Павловић има велики број књига посвећених најмлађим читаоцима.

- Осим тога, од седам изведених текстова у позориштима за дјецу, четири су на матрици бајке: "Принц од Бијелог Лука", "Племенити Хахај и страшни Хехеј", "Жутокапа", Љубичаста зрака" - подсјетио је Павловић.

Књижевница и библиотекар Дјечије библиотеке "Борик" из Бањалуке Александра Чворовић наглашава да се неки српски савремени писци, као Тиодор Росић, ослањају на традицију и усмена предања.

- У Републици Српској писањем бајки осим Ранка Павловића (који је увршћен у школске лектире) бави се и Сузана Прпић. У посљедње вријеме написала сам неколико бајки и појединачно су привукле пажњу, али немам их још довољно за књигу - рекла је Чворовићева.

Да се књижевници и данас враћају класичним причама потврдио је и популарни и награђивани писац из Београда Урош Петровић, који је већи дио стваралаштва посветио литератури за дјецу.

- "Загребите" мало коју год хоћете нову бајку, и из тог прореза провириће глава Баш-Челика или макар врх црвене капице. То су добри темељи. У сваком случају, и без бајки би се могло одрасти  - једино што би то произвело лошије и досадније људе - сматра Петровић.

Гроздана Олујић

- Једна од најплоднијих бајкописаца у савременој српској књижевности је свакако Гроздана Олујић. Она је за нас оно што је Х. К. Андерсен за данску књижевност. Њене бајке су модерне и често говоре о савременом дјетету отуђеном од средине и природе. Олујићева је у стању да од свакодневних обичних ствари и појава створи бајку. Њен раскошни таленат и разиграна машта од обриса реалности стварају чудеса - каже Александра Чворовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана