Бардачa: Кроз умјетност апеловали на спас природе

Дејан Јовичић
Бардачa: Кроз умјетност апеловали на спас природе

Србац - Ликовно-еколошка колонија на Бардачи, која се одржава већ 33 године, једна је од најзначајнијих колонија на овим просторима, а њен фундус од 590 умјетничких дјела представља значајно културно-историјско насљеђе за цијелу Републику Српску.

Подсјетила је ово на затварању ликовне манифестације у недјељу виши кустос Музеја Републике Српске Славка Миросављевић.

Истакла је и да је основни смисао бардачке колоније повезивање умјетности и екологије.

Ове године 11 умјетника из три земље кроз 35 радова упутило је јасну поруку да је еколошки свијет у овом резервату у значајној мјери нарушен. У фокусу свих разговора био је неспоран значај фундуса колоније, али и потреба да се очува еко-комплекс гдје се ова ликовна смотра одржава. О томе је говорио и ликовни критичар Александар Грандић.

- У фундусу се чува "концерт за оркестар и жабе", што је уникатна композиција незабиљежена на овим просторима.

Овај еко-комплекс је право богатство и мора се сачувати по сваку цијену. Са језерима препуним риба доћи ће и птице, а за њима туристи и умјетници. Тиме ће стићи и финансијски ефекат, од чега ће користи имати локално становништво, али и цијела Република Српска - нагласио је Грандић.

Ипак, постоје и они умјетници, како каже секретар колоније Стеван Умљеновић, који не желе да долазе на колонију јер тиме изражавају бојкот против уништавања овог мочварног комплекса.

- Бардачка колонија у посљедње двије године проживљава најтежи период у својој историји. Поред нарушавања флоре и фауне, суочени смо са финансијским тешкоћама, јер тешко успијевамо да покријемо све трошкове, у чему су нам искључиво помогли спонзори. Општинска управа нам је пребацила дио средстава, а остатак ће тек након деблокаде рачуна, док из ресорног министарства још увијек нису дозначена средства, али се надам да ћемо их добити до краја године - рекао је Умљеновић.

Он је напоменуо да је колонија одржана искључиво захваљујући радницима Центра за културу и спорт из Српца, који су неуморно радили, иако им касни чак 15 плата, а вратили су и два радника из пензије како би им помогли у организацији.

- За овакву ситуацију кривим директора установе Данијелу Вукотић, која се ниједном није појавила на колонији, како ове, тако ни прошле године. То је несхватљиво и надам се да ће након деблокаде рада Скупштине у Српцу бити изабран менаџмент који ће знати да одговори овим изазовима - нагласио је Умљеновић.

Ове године први пут није уручена награда за најуређенији животни и радни простор, јер ниједан од кандидата није задовољио критеријуме жирија.

Учесници колоније

На бардачкој колонији су учествовали академски сликари Исидора Ивановић и Зоран Круљ из Београда, Здравко Круљ из Подгорице, Марин Милутиновић, Невена Милашиновић и Јагода Шестић из Бањалуке. Из Приједора су стигли Борис Еремић, Милица Мајсторовић и Милица Вукојевић, док су своје радове представили и студенти Академије ликовних умјетности Давид Дроњак и Давор Грабовац из Бањалуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана