Бардача: Чување природе кроз умјетнине

Дејан Јовичић
Бардача: Чување природе кроз умјетнине

Србац - Ликовно-еколошка колонија на Бардачи завршена је уз отварање изложбе радова са овогодишњег сазива који су дјело 15 умјетника из Пољске, Србије и Републике Српске.

Бројни посјетиоци дошли су на затварање 31. колоније на којој је настало 50 слика и цртежа на тему "Унапређење енергетске ефикасности - пут ка очувању природних ресурса".

Највреднији радови према избору Умјетничког савјета ући ће у фундус колоније који тренутно броји 564 слике.

- "Бардача" је окупила различите генерације умјетника који су се изражавали у разноврсним поетикама. Они нису много причали, већ су се углавном бавили четком, пером и оловком и стварали вриједна умјетничка дјела осликавајући сву љепоту бардачког пејзажа - рекао је члан Умјетничког савјета колоније академски сликар Бошко Вукојевић из Бањалуке.

Он је водио и Школу сликања која је на србачкој колонији окупила десетак талентованих ученика из локалних основних и средњих школа.

- Најљепши дио ове манифестације је управо мала колонија сликања, јер преданост коју показују млади сликарски таленти је за сваку похвалу. Многи од њих ће засигурно бити врхунски умјетници - каже Вукојевић, који је редован учесник бардачке колоније.

Међу умјетницима који су стварали на Бардачи био је и 23-годишњи сликар Саша Ђукић из Српца, који има оштећен вид.

Насликао је чак четири рада техником уље на платну и добио бројне похвале старијих колега.

- Сликам још од малих ногу, а технику уље на платну користим од средње школе. Најчешћи мотиви су ми пејзажи и уопште природа. Трудим се да запазим што више детаља и онда их објединим на платну - каже Ђукић.

Он је већ имао двије самосталне изложбе у Дому културе у Српцу и Специјалној библиотеци за слијепа и слабовида лица у Бањалуци. Редовно снима своје радове и поставља на интернет, па су неки од видео-клипова већ достигли цифру од 16.000 прегледа.

На завршној вечери проглашен је побједник традиционалне акције избора најуређенијег животног и радног простора, а награда у виду умјетничке слике са овогодишњег сазива припала је Душку Шушчевићу из Повелича. Због кише која је пратила сликаре за вријеме трајања колоније, није одржана еколошка акција "Очистимо Бардачу", а из истог разлога је отказан и округли сто о теми очувања овог еколошког комплекса.

Покровитељ бардачке колоније била је општина Србац, а у организацији су помогли Министарство породице, омладине и спорта РС, Фонд за заштиту животне средине и двадесетак спонзора из Српца и Бањалуке.

Оснивач

На 31. сазиву бардачке колоније учествовао је и оснивач ове манифестације Рајко Петковић из Новог Сада. На Бардачи су ове године стварали и Едита Коман и Мариуш Урбан из Пољске, Маја Ђокић, Зоран Михајловић, Милутин Копања и Свјетлана Павловић Џиндо из Београда. Осим њих, умијеће су показали и Димитрије Коларевић из Новог Сада, Александар Богдановић из Панчева, Александра Кецман, Бошко Вукојевић и Љубица Јањетовић из Бањалуке и Вера Шаула, Саша Татић и Саша Ђукић из Српца.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана