Барбара Сукова примила награду “Београдски победник” у оквиру 51. ФЕСТ-а

Танјуг
Барбара Сукова примила награду “Београдски победник” у оквиру 51. ФЕСТ-а

БЕОГРАД - Чувена њемачка глумица Барбара Сукова синоћ је у препуној Мтс Дворани у оквиру 51. издања ФЕСТ-а примила почасну награду “Београдски победник” за изузетан допринос филмској умјетности.

"Хвала вам пуно, велика ми је част. Једна је ствар добити признање за неку одређену улогу, а сасвим друга за целокупан допринос филму, делује много веће и шире", рекла је видно узбуђена Сукова, са каријером дугом више од пола века. Она је изразила захвалност ФЕСТ-у што постоји и истакла важност одласка у биоскопе и уживању у остварењима на великом платну.

"Електронски уређаји нас све више удаљавају једне од других, а пандемија корона вируса нас је учинила жртвама маратонских гледања серија из фотеља, али морамо изаћи из дневних соба и отићи у биоскоп. То је скоро свето место где имамо заједничке халуцинације, где се повезујемо једни са другима, место које је мени пружило огромно задовољство", оцјенила је Сукова.

Глумица је истакла да када публика купи карту за филм, тим новцем се заправо омогућава младим редитељима да стварају своје филмове.

"Филм ми је пружио толико радости и забаве у каријери. Одмах ћу позвати свог сина Виктора и рећи му да сам добила "Виктора" (Победника)”, закључила је са осмехом Барбара Сукова.

Награду "свих нас" уручио јој је Југослав Пантелић, уметнички директор ФЕСТ-а, уз вишеминутни громогласан аплауз. Пре доделе емитовани су одломци из неких од најпознатијих остварења и пројеката где је играла Сукова - ТВ серија "Берлин Александерплац" (1980) Рајнера Вернера Фасбиндера, филмови:

"Роза Луксембург" (1986) и "Хана Арент" (2012), оба од редитељке Маргарете фон Троте, "Европа" (1991) Ларса фон Трира, "Сицилијанац" (1987) Мајкла Ћимина, према роману Мариа Пуза, "Романса и цигарете" (2008) у режији глумца Џона Туртура. Емитовани су и одломци из "Путника" (1991) Волкера Шлендорфа, са Семом Шепардом,"М. Батерфлај" (1993) Дејвида Кроненберга, уз Џеремија Ајронса, СФ акција "Џони Мнемоник" (1995) Роберта Лонга, са Киану Ривсом, "Атомска плавуша" (2017) Дејвида Лича, уз Чарлиз Терон, као и "Глорија Бел" (2018) Себастијана Лелиа, са Џулијен Мур. Након уручења награде “Београдски победник”, одржана је премијера најновијег остварења "Далиленд", за које је владало невероватно интересовање београдске публике. Барбара Сукова у њему маестрално игра Галу Дали, супругу и животну музу ексцентричног сликара надреалисте Салвадора Далија, кога је одиграо Оскаровац Бен Кингсли. Ауторка филма је Мери Харон (1953), канадска редитељка и сценаристкиња, позната по остварењима “Убила сам Ендија Ворхола” (1996), “Амерички психо” (2000), “Ноториоус Беттие Паге” (2005), “Ребекини дневници” (2011) и “Ћарлие Саyс” (2018).

Сукова је у недекју на конференцији за медије у Прес сали Мтс дворане на крају разговора испричала да је пре неколико деценија упознала две другарице Зорицу и Биљану са којима се тада дружила у Македонији, прво у Охриду, касније у Скопљу.

Онда се сјећа да се десио земљотрес у бившој Југославији, и она је са родитељима слала пакете помоћи и поклоне двема пријатељицама, и оне су јој се тада захвалиле путем писама. Како је изгубила комуникацију са њима, показала је њихову фотографију новинарима, замолила да објаве обавезно ову вест и да помогну глумици да некако ступи поново у контакт са Зораном и Биљаном, јер ни сама не зна да ли су оне у Македонији, или су можда дошле да живе касније у Србију.

Почасни лауреати “Београдског победника” у оквиру ФЕСТ-а су и Лордан Зафрановић и Добривоје Танасијевић - Ден Тана, а планирано је да награду прими и њемачки глумац Удо Кир, чији ће нови филм „Мој комшија Адолф“ (2022) бити премијерно приказан у уторак, 28. фебруара у програму “Фест Специјал” на 51. ФЕСТ-у, у Мтс Дворани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана