Барбара Лансијерс, редитељка з Њујорка: Позитивне промјене у култури Бањалуке

Александра Глишић
Барбара Лансијерс, редитељка з Њујорка: Позитивне промјене у култури Бањалуке

Бањалука - Млади умјетници у Бањалуци добили су прилику да уче од позоришне редитељке Барбаре Лансијерс из Њујорка која им је несебично пренијела знање и искуство на дводневној радионици.

Студенти бањалучке Академије умјетности били су веома заинтересовани да науче нешто ново па су знатижељно долазили у Народно позориште Републике Српске гдје је радионица одржана.

Њујоршкој редитељки ово није први долазак у Бањалуку, била је већ прије двије године, када је и одлучила да ће поново доћи. Њену идеју подржали су и на Академији па је, на радост младих стваралаца, представила дио богатог знања и искуства.

Тако су студенти у четвртак и петак били учесници веома занимљиве радионице, што је за њих потпуно ново искуство. Иако је одржана у позоришту, није предвиђена само за глумце, редитеље и писце. Врата су била широм отворена и за ликовне умјетнике, фотографе и сниматеље.

- Боравећи прошли пут у Бањалуци више сам се упознала са локалном ликовном сценом која ми је, иначе, ближа од позоришне и музичке. Међутим, кроз ову радионицу упознала сам и умјетнике других профила. Видим да се овдје дешавају позитивне промјене у култури - каже Барбара Лансијерс. 

На радионици је било 17 студената, а редитељка истиче да је презадовољна како је све протекло.

- Осим што сам била ментор, и сама сам учествовала у радионици и упознала сам младе људе који желе да стварају - рекла је редитељка.

Програм радионице обухватио је однос простора и умјетника, односно свих учесника представа.

- Пожељно је да учествују и драмски писци, редитељи, фотографи и сниматељи и ликовни ствараоци, јер сви они имају свој допринос на сцени - објаснила је Лансијерс.    

Своју улогу у радионици имају и музичари.

- Све сам то дјелимично преузела од моје менторке и редитељке Ан Богарт. Ријеч је о једној врсти метода који се примјењује у позоришту и има девет тачака које сам објаснила младим бањалучким умјетницима - каже Барбара Лансијерс.

Нови долазак

- Нисам успјела да погледам ниједну од представа у бањалучким позориштима. Пошто сам већ договорила нови долазак, тада ћу се сигурно потрудити да одем на неко од извођења - каже Барбара Лансијерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана