Бански двор реализовао још једну успјешну сезону:Година рекорда и јубилеја

Илијана Божић
Foto: Б. Брезо

БАЊАЛУКА - Имајући у виду чињеницу да је у Банском двору током 2022. године организовано више од 270 разноврсних садржаја, од чега скоро 200 у властитој продукцији, могли бисмо нескромно закључити да иза нас остаје једна заиста историјска и рекордна сезона.

Ријечи су то директора Банског двора, Младена Матовића који је објаснио да су у овој години интернационални музички фестивал “Јесења соната” и фестивал џез музике “Интим џез фест” доживјели први мали јубилеј, односно пето фестивалско издање и окупили нека од најзначајнијих имена умјетничке и џез музике данашњице.

- Посебно смо срећни јер смо успјели у нашој основној намјери да у години када Бански двор прославља 90 година постојања реализујемо сезону која ће направити квалитативни и квантитативни искорак у односу на све претходне - рекао је Матовић.

Истакао је да је круна успјешне године реализација захтјевне двомјесечне манифестације посвећене обиљежавању поменутог јубилеја, а у оквиру које је приређен  богат и разноврстан програм и 26 репрезентативних културних садржаја, тачније концерата, изложби, филмских пројекција и књижевних промоција, током новембра и децембра.

- Програм је био сачињен тако да се уз регионално и интернационално етаблиране извођаче и умјетнике публици представе и наши истакнути умјетници и ствараоци, док се кроз премијеру филма о Светиславу Тиси Милосављевићу “Министар-Бан-Перикле”, настојала направити одговарајућа историографска повезница с јубилејом - казао је Матовић.

Нагласио је да је након покретања нових сцена Арт дворишта, Арт терасе и Арт биоскопа у овој години, тачно на 90. годишњицу Банског двора, отворен још један нови простор за културне намјене.

- Ријеч је о сталној поставци “Врбаска бановина-обриси, трагови, одјеци” која нас враћа у један од најзначајнијих периода у развоју нашег града, у такозвано златно доба грађанске Бањалуке. Поставку чини раритетна збирка експоната, предмета и документаристичке грађе из породичне заоставштине четвртог бана Врбаске бановине Тодора Лазаревића - испричао је Матовић.

Додао је да су кроз организацију висококвалитетних културних садржаја, покретање нових сцена за културне намјене те кроз концепт који подржава високе стваралачке домете и уцртава нове продукцијске и организационе стандарде, поносни на чињеницу да је Бански двор у овом тренутку етаблиран као  регионално препознатљив културни центар, који на најљепши могући начин, кроз културу и умјетност, доприноси културној и глобалној афирмацији Бањалуке и Републике Српске.

 

Дружење

Поводом завршетка програмске сезоне Бански двор је данас организовао новогодишњи пријем за медије на којем су представљени резултати и рекапитулација свих програмских активности реализованих у 2022. години.

- Још једном захваљујемо медијима за успјешну годину сарадње и професионалног извјештавања - рекао је Матовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана