Бански двор и ове године успјешно реализовао сезону испуњену разноврсним садржајима: Умјетношћу превазишли тешке дане

Илијана Божић
Foto: Б. Брезо

БАЊАЛУКА - Упркос ограничењима и изазовима пред које нас је довела пандемија, Бански двор је, на радост вјерне публике, успјешно реализовао велики број сјајних изложби, незаборавних концерата и књижевних вечери којима је обогатио културни живот Српске.

Директор Банског двора Културног центра Младен Матовић истакао је да је, иако је протекла сезона у организационом смислу била захтјевна и оптерећена околностима “нове нормалности”, Бански двор поново успио да прилагоди рад тренутним околностима.

- Уз поштовање прописаних мјера одржали смо континуитет организовања репрезентативних програмских садржаја. Без обзира на отежавајуће околности, задовољство нам је што смо реализовали више од 140 разноврсних музичких, ликовних, књижевних и филмских програма у властитој продукцији Банског двора. Када се њима придодају и остали програми и догађаји који су реализовани у копродукцији и партнерству са другим организаторима, долазимо до 210 различитих садржаја који су у 2021. години одржани у Банском двору - рекао је Матовић.

Додао је да су управо то разлози због којих је Бански двор регионално препознатљив културни центар и простор у који се радо враћају и долазе значајни међународни умјетници.

- Поносни смо на то што смо успјели наставити традицију наших вишедневних фестивалских манифестација, Интернационалног музичког фестивала “Јесења соната” и Фестивала џез музике “Интим џез фест”, који су у 2021. години доживјели своје четврто издање и угостили нека од најзначајнијих имена умјетничке и џез музике данашњице - навео је он.

Нагласио је да је ово година у којој су успјешно реализовали и прву концертну сезону ансамбла “Бан Светислав Тиса Милосављевић”, новооснованог гудачког камерног оркестра, који је поред наступа у Републици Српској одржао и запажен цјеловечерњи концерт у Нишу.

- Такође, завршили смо и адаптацију два сликарска атељеа на другом спрату Банског двора, а који ће у будућности бити потпуно у функцији реализације резиденцијалних програма, новог програмског сегмента из области ликовне умјетности. У току су и завршне активности на формирању и комплетирању сталне изложбене поставке из доба Врбаске бановине, а коју ће највећим дијелом чинити породична заоставштина бана Тодора Лазаревића - објаснио је Матовић.

Истакао је да су протеклу сезону доживјели као још једну мисију да кроз културу и умјетност дају свој допринос лакшем превазилажењу тешких дана и мјесеци које је са собом донијела пандемија.

- Иако нам тренутна глобална ситуација не оставља превише простора за оптимизам, Бански двор, као и у протеклом периоду, храбро и “донкихотовски” улази у наредну сезону, са амбициозним плановима и жељом да, као и до сада, буде репрезентативан амбасадор културе и умјетности града Бањалуке и Српске - закључио је Матовић.

Јубилеј

Матовић је истакао да се Бански двор у идућој години припрема да прослави значајан јубилеј, односно 90 година рада ове установе.

- Тим поводом организоваћемо посебан двомјесечни програм и велики број репрезентативних културних садржаја и активности посвећених овој значајној годишњици - казао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана